Ministarstvo: Štrajkačima nema para

Ministarstvo pravde Srbije je saopštilo da radnici u pravosuđu koji i sutra budu štrajkovali, neće dobiti stimulaciju od 6.600 dinara.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.10.2010.

18:04

Default images

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva navodi se da se Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije nije izjasnio o predlogu Ministarstva do 17 časova.

Pravosudnim organima koji u petak budu u štrajku, Ministarstvo neće isplatiti stimulaciju u iznosu od po 6.600 dinara po zaposlenom za oktobar, novembar i decembar.

Ministarstvo je istovremeno izrazilo zahvalnost "svim pravosudnim organima koji su imali razumevanja za tešku ekonomsku situaciju i prekinuli štrajk" i najavilo da će njima stimulacija od 6.600 dinara biti isplaćena "u celosti".

Pravosuđe: Štrajk traje uz pritiske

Sindikat pravosuđa Srbije navodi da pravosudna administracija nastavlja štrajk, uprkos, kako navodi, „neviđenim pritiscima“. Taj sindikat je saopštio i da je informacija o prekidu štrajka u Privrednom sudu pokušaj Ministarstva pravde da razbije jedinstvo sindikalne organizacije. Na sajtu Ministarstva pravde ranije je objavljeno da je Privredni sud u Beogradu dvotrećinskom većinom glasova zaposlenih prihvatio ponudu Ministarstva za povećanje plata i prekinuo štrajk.

Predsednica Sindikata Slađanka Milošević kaže da su Republički odbor i Gradski odbor Beograda organi Sindikata koji donose odluku o štrajku ili obustavljanju štrajka. Stoga je, prema njenim rečima, dezinformacija da je Privredni sud, kao sindikalna organizacija i član Gradskog odbora mogao samostalno da donese odluku o prekidu štrajka.

"Dok se ne zbroje svi glasovi za i protiv sramnog predloga Ministarstva pravde, koje na sve moguće načine vrši nedopustive pritiske i pokušava da dezinformisanjem razbije jedinstvo zaposlenih, štrajk u pravosuđu se nastavlja", rekla je predsednica.

Za petak, 15. oktobra je zakazana sednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa zbog, kako se navodi "štrajka, odnosno adekvatnog ugovora na neviđene pritiske". Milošević je rekla da će na toj sednici biti razmatrani "pritisci Ministarstva", kao i nova ponuda, i utvrdiće se da li se štrajk nastavlja.

Nova ponuda Ministarstva pravde

Na sajtu Ministarstva pravde danas je objavljena nova ponuda Sidikatu - "Obaveštenje zaposlenima u pravosuđu" kojim su oni zamoljeni da bude svesni realnih mogućnosti budžeta u vreme krize. Ponovljena je ponuda da se od 1. januara najmanje plate državnih službenika i nameštenika povećaju za 30 odsto uz istovremeno smanjenje najvećih plata u državnoj administraciji, sudstvu i tužilaštvu, kao i ponuda o stimulaciji od 3.000 dinara u poslednja tri meseca ove godine.

Sada je ponuđena i izmena pravilnika o sistematizaciji koja bi sudijskim i tužilačkim saradnicima omogućila veće plate prebacivanjem u viša zvanja - savetnik i viši savetnik. Administraciji bi se takođe omogućilo razvrstavanje u više zvanje - iz zvanja mlađi referent u referent.

Najavljena je i inicijativa za izmenu Zakona o platama državnih službenika po kojoj bi se prekovremeni rad isplaćivao mesečno umesto tromesečno.

Ministarstvo je obećalo da će kontrolisati dodatke za ostvarene rezultate, kao i da će izdvojiti 440 miliona dinara za nagrade u budžetu za 2011. godinu. Taj novac bi se, kako se navodi, prikupio većom naplatom sudskih taksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: