Dačić: Policajcima veće plate 20 %

Svaki policajac, od ukupno 5.600 koliko ih je juče bilo na ulicama Beograda, dobiti povećanje oktobarske plate za 20 posto, najavio je ministar Ivica Dačić.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.10.2010.

16:55

Default images

"Oni su juče jedini bili žrtve", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Ministar Dačić je kazao da je više od 250 osoba uhapšeno zbog jučerašnjih nereda na ulicama Beograda, među kojima je oko 50 maloletnika, kao i da je velikom broju odrednjeno policijsko zadržavanje.

Na pitanje da li je bilo moguće efikasnije intervenisati, Dačić je rekao da je policija posao odradila dobro.

"Nemoguće je efikasnije intervenisati, pošto je na ulicama Beograda bilo raspoređeno oko 6.000 osoba, koji su učestvovali u protestima na različitim lokacijama, a sukob je trajao oko sedam sati", rekao je Dačić i izrazio nadu da se tako nešto više neće ponoviti u Srbiji.
Prema njegovim rečima, da nije bilo tako osposobne policije na ulicama Beograda bi došlo do prolivanja krvi.

"Od ukupnog broja pripadnika policije koji su juče povrednjeni, 90 odsto je zadobilo povrede od kamenica", rekao je Dačić i izrazio nadu da će sudski procesi biti brzi, a počinioci kažnjeni.

Ministar policije je ukazao da sve to pokazuje da je vreme da se razmatra pitanje materijalnog stanja i opremljenosti zaposlenih u policiji.

"Jučerašnji događaj je pokazao da policija ima visok moral, kao i profesionalnu obučenost, ali da se mora ulagati u novu opremu", rekao je Dačić i dodao da svi pripadnici policije moraju imati pravo na nadoknadu za noćni rad i rad za vreme praznika, što sada nije slučaj.

Dačić je naveo da je MUP 2002. godine, od ukupnih budžetskih sredstava za plate izdvajao 56 procenata, a ostalo za opremanje, dok se ove godine za plate izdvaja 81 odsto, a za opremanje oko 20 procenata.
Inače Nezavisni sindikat policije zatražio je ranije od ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da nagradi policajce koji su povređeni, ili su se posebno istakli u jučerešnjem očuvanju bezbednsti učesnika Parade ponosa u Beogradu.

Sindikat od ministra Dačića i ostalih čelnika MUP-a traži i da izvrše pritisak na ostale činioce bezberdnosti i pravosuđa da se "huligani ne samo privedu pravdi, već i da budu maksimalno zakonski kažnjeni".

"Ovakva akcija Ministarstva unutrašnjih ima puno opravdanje jer su naše kolege direktno na udaru huligana i takva aktivnost ne sme da ostane usamljena i ograničena akcija, već mora da bude stalno u radnoj agendi Vašoj i Vaših saradnika", poručili su predstavnici sindikata minsitru Ivici Dačiću.

U jučerašnjim protestima zbog Parade ponosa povređeno je 147 policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: