Pola izvoza u Srbiji prave stranci

Najveći izvoznici iz Srbije su multinacionalne kompanije. Preko njih se plasira više od pola srpskog izvoza, a najbolje prolaze metalurgija, prehrana i lekovi.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 09.10.2010.

00:10

Default images

Prva kompanija na spisku je “Ju-Es stil”, koji je za prvih osam meseci ove godine izvezao robu vrednu 564,8 miliona dolara.

Do stranih kupaca daleko se teže probija roba malih i srednjih preduzeća, pa je njihova šansa u tome da postanu deo lanca dobavljača velikih. Glavna prednost je što imaju ugovorenog kupca, pa su pošteđeni troškova promocije proizvoda.

"Kada ste u lancu velikih dobavljača, imate poznatog kupca i vaša roba se nalazi na nekom tržištu", objašnjava Goran Džafić, zamenik direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj. On dodaje da je "za malo preduzeće problem da nastupa na inostranom tržištu. Mora da nastupa na sajmovima, da nađe kupca, da ima sve neophodne sertifikate i bankarske garancije. To je teže nego kada radi za veliku kompaniju i imate ugovorenu prodaju".

"Važno je, međutim, da deo proizvodnje ipak samostalno plasira na tržište. U vreme krize su neke od tih velikih kompanija posustale, nisu plaćale i onda su za sobom povukle i mala preduzeća. Zato je važno da deo proizvodnje samostalno plasirate za svaki slučaj", kaže Džafić.

Među velikim kompanijama za koje rade naše firme je i Metro. Ona proizvodi svoju robnu marku u saradnji sa našim proizvođačima.

"U ovom trenutku više od 70 lokalnih firmi proizvodi više od 430 artikala pod imenom robne marke Metro. Od toga deset proizvođača ima mogućnost da izvozi u druge zemlje u kojima poslujemo i oni trenutno izvoze više od 80 artikala", kažu u Metrou.

Proizvodi se izvoze u Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, Češku, Slovačku, Bugarsku, Ukrajinu i Austriju, a plasira se zamrznuto voće, maslinke, kakao krem, čokoladne bananice, keks, čips i oko 30 artikala proizvedenih za odeljenja deterdženata i kozmetike.

Takođe, više stotina domaćih dobavljača radi za “Japan tobako internešnel”. Od njih se nabavlja široki spektar proizvoda i usluga, od repromaterijala za negu i proizvodnju duvana, preko rezervnih delova za održavanje pogona obrade duvana, polica za izlaganje do najrazličitijih usluga. Svega deset odsto dobavljača ove kompanije je iz inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: