Kazahstan važno tržište za Srbiju

Kazahstan može postati veoma važno tržište za Srbiju, ukoliko se iskoriste sve mogućnosti za unapredjenje dvostranih ekonomskih odnosa, kažu u PKS.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.10.2010.

08:53

Default images

Analitičari Privredne komore Srbije (PKS) navode da postoji niz privrednih grana u kojima je moguće znatno unaprediti dvostrane ekonomske veze.

Ipak, oni dodaju da se tekuća privredna saradnja Srbije i Kazahstana odlikuje malim obimom trgovine, sa stalnim deficitom na srpskoj strani.

Preovlađujući je udeo kupoprodajnih odnosa u robnoj razmeni dve zemlje, bez učešća dugoročnih, viših i proizvodnih oblika saradnje, pokazala je analiza stručnjaka PKS.

Ukupna robna razmena Srbije i Kazahstana je u 2009. godini umanjena u poređenju sa prethodnom godinom, što je direktno uslovljeno posledicama ekonomske krize u svetu, koja je dovela do smanjenja potražnje i obima ukupne robne razmene.

Izvoz u vrednosti od 9,86 miliona dolara je opao lani za 16,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a uvoz je smanjen za 21,8 procenata, na 19,03 miliona dolara.

Privredna saradnja dve zemlje odvijala se uglavnom kroz klasične kupoprodajne poslove koji su obuhvatili 68,66 odsto ukupnog srpskog izvoza.

U uvozu kupoprodajni aranžmani su najzastupljeniji sa 97,11 odsto, dok 2,89 odsto čine poslovi oplemenjivanja.
Privreda Srbije zainteresovana je za unapredjenje privrednih odnosa sa Kazahstanom, posebno za povećanje izvoza i promenu strukture proizvoda, kako bi se smanjio deficit, navodi se u analizi PKS, uz napomenu da Kazahstan može u budućnosti postati, posle Rusije, jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera naše zemlje na tržištu ZND.

U perspektivne oblasti privredne saradnje sa Kazahstanom ubrajaju se energetika i građevinska operativa imajući u vidu da je program stambene izgradnje prioritet Vlade Kazahstana, a to povlači i razvoj drugih grana - industrije građevinskog materijala, mašinogradnje i zanatstva, ukazuju analitičari PKS.

Vlada Kazahstana pozitivno je ocenila dosadašnje učešće građevinara iz Srbije, a u toj zemlji izgradnja putne mreže je takodje u velikom zamahu, kao i podizanje aerodroma i kapaciteta za proizvodnju građevinskog materijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: