Šutanovac: Stiže posao od mlrd. USD

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da Srbija "praktično svakog dana“ čeka potvrdu ugovora od milijardu dolara za namensku industriju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2010.

16:15

Default images

„Tim ugovorom ćemo obezbediti izvozne poslove za namensku industriju u mom mandatu", rekao je Šutanovac.

On je najavio da će se raditi na proširenju i modernizaciji kapaciteta fabrika grupacije odbrambene industrije Srbije, kako bi se zadovoljila potražnja na inostranim tržištima.

Ministar je precizirao da se to ne odnosi samo na sektor namenske industrije, već i na širi spektar preduzeća u Srbiji. "Smatram da ćemo sa našim budžetom u ovoj godini uspeti da omogućimo proširenje i modernizaciju kapaciteta namenske industrije, kako bi proizvodnja bila sigurnija i brža", rekao je ministar.

Šutanovac je podsetio da je srpska namenska industrija sada najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme na prostoru jugoistočne Evrope.

Ministar je podsetio da je Srbija osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka bila važan izvoznik vojne opreme u celom regionu, "a da je danas najveći izvoznik na prostoru od Ankare do Beča".

On je najavio da će uskoro biti ostvoren pogon Kovačica u Valjevu, koji suštunski predstavlja novu fabriku, dodajući da postoje planovi i za proširenje kapaciteta drugih frabrika namenske industrije.

Prema njegovim rečima, postoje planovi i za proširenje kapaciteta fabrika koje nisu u sastavu namenske industirje, ali su delimočno povezane sa vojnim programima kruševačkog IMK "14. oktobar" i trsteničke "Prve petoletke".

Šutanovac je naglasio da više desetina hiljada građana, čiji članovi porodica rade u namenskoj industriji, ne moraju da brinu za egzistenciju, jer će iduće godine imati posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: