Struja kao kod Bugara, vredniji EPS

Kapital Elektroprivrede Srbije bio bi veći za četiri milijarde evra ako bi cena struje u Srbiji bila kao u Bugarskoj, kaže ministar energetike Petar Škundrić.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.10.2010.

13:13

Default images

Bugarska, prema njegovim rečima, jedina u regionu ima skuplju struju od Srbije i to je cena po kojoj bi električna energija trebalo da se prodaje i kod nas.

Škundrić je izjavio da niska cena električne energije predstavlja najveći problem u energetskom sektoru Srbije, ocenjujući da ima prostora za njeno povećanje, koje ne bi trebalo da bude radikalno zbog platežne moći građana, konkurentnosti srpske privrede i zbog toga što bi cena energenata trebalo da bude motiv za dolazak stranog kapitala. On je ocenio da bi cena struje trebalo da ima ekonomsku logiku i da ne bude samo troškovnog karaktera, već da ima i određenu razvojnu funkciju.

Cena struje koja bi bila jednaka kao u Bugarskoj, omogućila bi EPS-u da iz sopstevnih izvora obavi kapitalne remonte i da investira bez kreditnih zaduženja, istakao je ministar energetike.

"U narednih tri do pet godina postepeno će biti povećavana cena struje da bi dostigla nivo prosečne u regionu, kako bi strateški partneri bili zaintesovani za ulaganje u nove pogone za proizvodnju električne energije", najavio je Škundrić.

Škundrić je pozvao medije, kada već toliko insistiraju na toj temi, da pozovu sve građane i preduzeća da plate zaostala dugovanja i naveo podatak da je, na primer, samo od 2001. godine Elektroprivreda Srbije (EPS) platila 200 miliona evra poreza na dodatu vrednost (PDV) na nenaplaćena potraživanja.

Ministar je rekao da je EPS i pored svih poteškoća uspevao da u prethodnom periodu, obavlja neophodna održavanja postrojenja iz sopstvenih sredstava, a ne na osnovu kreditnih zaduživanja. On je istakao da će u narednih četiri do pet godina u gasni sektor biti uloženo dve milijarde evra, od čega 1,4 milijarde za projekat "Južni tok" i podzemno skladište gasa, a ostala sredstva biće uložena u program nacionalne gasifikacije i gasne interkonekcije Srbije sa susednim zemljama.

Što se tiče naftnog sektora, ministar je izrazio očekivanje da Naftna industrija Srbije neće poslovati sa gubitkom u ovoj godini i podsetio da to preduzeće naredne dve godine treba da uloži 560 miliona evra u osavremenjivanje proizvodnje u rafineriji Pančevo.

U tom sektoru se narednih pet do šest godina očekuju dodatna ulaganja od oko 500 miliona evra u različite oblasti, kao što su istražne radnje i osavremenjivanje odredjenih pogona.

Očekujemo i brzo zatvaranje tendera za "Kolubaru B" i "Nikola Tesla 3", tender za gasnu elektranu-toplanu u Novom Sadu, kao i studiju izvodljivosti za gasnu elektranu-toplanu Novi Beograd, rekao je Škundrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: