Srbiju čeka cvokotanje cele zime?

Hladan početak oktobra, uoči starta grejne sezone, većina toplana u Srbiji dočekuje sa zebnjom uprkos tome što su remonti završeni na vreme.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2010.

00:15

Default images

Naime, cena mazuta koju Naftna industrija Srbije traži nije prihvatljiva daljinskim sistemima grejanja.

A kako kažu u Udruženju toplana, sa hladnim radijatorima bi mogli da se suoče Priboj, Majdanpek, Trstenik i Zaječar koji imaju zaostale dugove prema NIS.

U većini gradova Srbije, temperatura vazduha neće preći 15 stepeni Celzijusa do naredne nedelje, kada će 15. oktobra zvanično početi grejna sezona. Tople probe za ispitivanje sistema daljinskog grejanja već su otpočele u većini gradova, ali u toplanama strahuju da predstojeću zimu neće moći da preguraju kako je planirano.

"Cena mazuta je neprihvatljiva, ali zbog monopola NIS nemamo izbora. Moraćemo da pristanemo, ali to otvara pitanje kako ćemo platiti isporuke. Bojim se da grejna sezona neće moći da se odvija kao što je predviđeno", kaže predsednik Udruženja toplana Milovan Lečić.

Prema njegovim rečima, veliki deo prošlogodišnjeg duga toplana prema NIS je izmiren, i sada iznosi oko 90 miliona dinara. Ali, jedini trgovac mazutom u zemlji ne spušta cenu od oko 473 dolara po toni bez PDV, zbog neizmirenih dugovanja.

"Ovaj dug je mali procenat u odnosu na ukupnu vrednost isporuka", tvrdi Lečić i dodaje da su među najugroženijim gradovima Priboj, Majdanpek, Trstenik i Zaječar koji duguju NIS iz ranijih godina.

Ovaj problem nastao je naročito u delovima zemlje gde je stanovništvo lošeg materijalnog stanja, pa ne može da plati račune za grejanje.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić je, međutim, izjavio da će se korisnici daljinskog grejanja u Srbiji ove zime zagrejati kao i prethodnih.

"Postoji dovoljno energenata, a sistemom mera obezbedićemo likvidnost svih u sistemu", uverava Škundrić i dodaje da "to nije zadatak vlade, već lokalnih samouprava, ali razumemo poteškoće koje su nasleđene. Ali, više od dve trećine građana ne koristi sisteme daljinskog grejanja, već obezbeđuju onoliko energenata koliko im treba".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: