Plaćanje na rate umesto zaplene

Infostan je ponovo ponudio izlaz svojim dužnicima, istovremeno otvarajući svom preduzeću mogućnost da poveća naplatu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2010.

00:05

Default images

Sudski izvršitelji neće popisivati i procenjivati imovinu dužnika Infostana, ukoliko oni do kraja ove godine sa tim preduzećem potpišu sporazum o izmirenju dugova na rate.

Svi dužnici će uz septembarski račun dobiti i predlog sporazuma sa Infostanom, koji mogu da sklope do kraja decembra ove godine.

Ukoliko to urade prestaće da im se računa kamata, a pored budućih mesečnih računa dobijaće na isti toliki iznos i uplatnicu za pokrivanje ranijeg dugovanja.

Ako bilo ko od velikih poverilaca, poput Infostana, Vodovoda ili Distribucije, pristupi sklapanju sporazuma sa dužnikom, sud će obustaviti slučaj, objašnjava Gordana Vuković sudija Prvog osnovnog suda.

"Sud neće sprovoditi izvršenja u tim predmetima gde su zaključeni sporazumi o vansudskom poravnjanju, ili ma kakvi sporazumi između poverilaca i dužnika. Poverilac ili dužnik će obavestiti sud. Poverilac inicira postupak tako da on obaveštava sud ili dužnik obaveštava sud da je sa poveriocem zaključio sporazum i u tim predmetima sud neće dalje sprovoditi izvršenje", kaže Vuković.

Istovremeno, piše Pres, građani su revoltirani novom akcijom kojom sudski izvršioci „uteruju" dugove Beograđana za komunalne usluge. Iako se slažu da je plaćanje računa neophodno, mnogi smatraju da pojedina komunalna preduzeća nisu pružila odgovarajuće usluge.

Takođe, poručuju i da bi ova preduzeća najpre morala da dokažu da su zaista i ispunila sve što preko računa Infostana naplaćuju. Većina sugrađana više nema poverenja u Infostan i zbog grešaka koje su ranije nastajale usled nedovoljno efikasnog kompjuterskog sistema.

Uoči prethodne akcije utuživanja dužnika, mnogi su dobili račune koje su već platili ili im je neka od stavki bila neobjašnjivo visoka. Sada su, navode iz Infostana, te probleme otklonili i tvrde da je nemoguće da dođe do sličnih grešaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: