Nema para sudskim službenicima?

Zaposleni u sudskoj administraciji u Beogradu stupili su u generalni štrajk zahtevajući da osnovice za plate budu 28.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.10.2010.

00:09

Default images

Ministarstvo pravde, međutim, odbilo je zahtev saopštivši da ne raspolaže finansijskim sredstvima da udovolji zahtevu Sindikata zaposlenih u pravosuđu, s obzirom na ekonomsku krizu.

"Zahtev sindikata za povećanje osnovice na 28.000 dinara značilo bi ukupno povećanje fonda plata od čak 5,3 milijardi dinara", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da primera radi "celokupna naplata sudskih taksi u toku kalendarske godine iznosi manje od pet milijardi dinara", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi se ukupno povećanje reflektovalo na celu administraciju i iznosilo bi oko 15 milijardi dinara. Ministarstvo pravde podseća da se sa uštedama ostvarenim reformom pravosuđa ne može slobodno raspolagati, već se moraju poštovati zakoni o budžetu i državnim službenicima.

Takođe se naglašava da se pravosudnoj administraciji već isplaćuju stimulacije, čime su njihove zarade dostigle nivo zarada u adiminstraciji prosvete i zdravstva.

Ministarstvo pravde je u potpunosti svesno problema sa kojima se zbog niskih zarada suočavaju zaposleni u administraciji pravosudnih organa, ali i činjenice da se plate isplaćuju isključivo na osnovu Zakona o budžetu i Zakona o državnim službenicima i da su zarade zaposlenih u državnoj administraciji i administraciji pravosudnih organa identične.

Sekretar Republičkog odbora Sindikata pravosudja Slađanka Milošević ipak kaže da je povećanje osnovica za plate ipak moguće na osnovu ušteda dobijenih reformom pravosuđa i bez zahvatanja u budžet.

Sindikat pravosuđa ne vidi drugi način da se izbori za ono što im je obećano osim štrajka, rekla je Slađanka Milošević i najavila generalni štrajk za 11.oktobar.

"Doći će do zastoja u radu, ali ono što možemo da kažemo je da će se raditi hitne stvari a to su pritvori i žalbe, privremene mere", kaže Miloševićeva.

Zaposleni u pravosudnim organima, su kao razloge za štrajk, naveli da su plate zamrznute još 2006. godine, pa tako stručni saradnici i diplomirani pravnici s položenim pravosudnim ispitom i dužim stažom imaju zaradu oko 32.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: