Fijat "ubija" uvoznike vozila

Fijat u Srbiji ima specijalni tretman zbog najave velike investicije i najavljene proizvodnje koja nije počela, mada je željno iščekujemo, kaže Miloš Petrović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2010.

00:08

Default images

Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, kaže da Fijat samo sklapa vozila koja ne proizvodi, s tim da ih prodaje kao domaći proizvod.

"Čak 30 odsto su jeftiniji u startu. Po jednom vozilu koštaju 3.000 evra manje od konkurencije", navodi on i podseća da domaći proizvod mora da ima više od 60 odsto komponenti poreklom iz Srbije.

"Za to ima privilegiju da se ne plaća carina, dobija se 1.000 evra subvencije po sistemu 'staro za novo', a i država građanima subvencioniše potrošačke kredite kamatom od samo 4,5 odsto na godišnjem nivou. Kad kupuju od nas, građanima se uzima kamata od 8,5 do 15 odsto", kaže on. Petrović dodaje da je "slično bilo pre nekoliko godina sa 'Dženeral motorsom', prodali su na desetine hiljada sklopljenih vozila, investicije nije bilo, zaradili su, a državi ostao čist gubitak carinskih prihoda".

"Država ne podržava uvoznike", navodi on i objašnjava da država "ne primenjuje relevantna pravila u ovoj oblasti. Suzuki u Mađarskoj ima isti status kao prodavac na tržištu kao svi drugi prodavci automobila, iako tamo ima više od 150 centara, na desetine hiljada zaposlenih i godišnju proizvodnju od 200.000 automobila".

On kaže da uvoznici ne žele građanima skuplja vozila. "Zalažemo se za zdravu tržišnu utakmicu u Srbiji na putu ka EU. To i EU očekuje, jer tako štiti strane investicije kod nas, kakva je najavljena Fijatova, ali i svetske brendove zastupljene na srpskom tržištu. Neko od njih bi ušao u proizvodnju, ali čeka se zdrava tržišna klima", objašnjava Petrović.

Petrović dodaje da su se uvoznici udružili "da bi državi predložili rešenja u najboljem interesu svih. Godišnje smo u budžet davali između 500 i 600 miliona evra na ime taksa, carine, doprinosa za zaposlene i drugih javnih davanja. Tražimo da se to poštuje, da se čuje naš glas i da razgovaramo partnerski".

"Po jednom prodatom vozilu uvozniku ostaje profit između dva i pet odsto, dok čak 30 procenata dobija država. Ne razumemo odsustvo sluha da nam se omogući da radimo, zapošljavamo, zarađujemo i na kraju investiramo u korist svih nas", ističe on i dodaje da ako Vlada Srbije ne donese hitne mere u duhu pravila igre u EU, njihov opstanak na našem tržištu biće ugrožen.
Uredba o saradnji Fijata i Republike Srbije trebalo je da bude dostavljena Komisiji za kontrolu državne pomoći, kaže predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović.

“To u ovom slučaju nije učinjeno, a uredbom se favorizuje jedan proizvođač automobila u odnosu na ostale koji posluju u Srbiji i koji su prisutni na ovom tržištu. Međutim, ovde je reč o tome da predmetna uredba nikada nije ni bila dostavljena Komisiji. Znači nikada Komisija za kontrolu državne pomoći nije ni mogla da se izjasni o predlogu tog akta”, objašnjava ona.

Evropska unija ima jasna pravila za kontrolu državne pomoći. Dozvoljene su neke povlašćene mere ove pomoći za razvoj nerazvijenih regiona.

Međutim, grad Kragujevac ne ispunjava kriterijume kojima bi se smatrao zasebnim regionom, već bi čitava Srbija trebalo da bude region i ta pomoć bi se odnosila na celu zemlju, ističu u Komisiji za zaštitu konkurencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: