Mesarović:Nisam sebi povećala platu

Nakon što je mnogo buke izavala povišica njenih primanja na 4.000 evra, oglasila se predsednica Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2010.

00:06

Default images

Ona kaže da je "u nekim tekstovima pisalo da je Nata Mesarović sama sebi povećala platu. To nije tačno".

"Da nije tačno to su znali i oni koji pišu jer su to navodili u sledećoj rečenici. Zakonom o sudijama član 39 i 40 određeni su koeficijenti i način određivanja plata predsednika sudova", dodaje Mesarović.

Ona navodi da je "osnovica za obračun plate 28.000, a koeficijent za predsednika VKS je šest, na taj iznos dodaje se minuli rad za 35 godina staža. To je bila plata Nate Mesarović predsednice VKS od 1. januara do jula 2010. godine i iznosila je u nominalnom iznosu 199.000 dinara". "Kao v.d. predsednika Vrhovnog suda Srbije nasledila sam platu predsednika koja je za 80.000 bila veća nego plata predsednika VKS. Zašto? Nije mi poznato. Sve sudije VKS imale su manju platu do jula meseca od plate sudija Vrhovnog suda, a oni svi i ja kao predsednik mnogo manju platu nego deset sudija koje nisu izabrane i 50 sudija u srpskom pravosuđu i nekih predsednika sudova", dodaje Mesarović.

Predsednica VKS i VSS objašnjava da "u VKS, koji treba da ima 29 sudija, izabrano je 24, a radi 19 sudija i postižu vrlo dobre rezultate zbog čega je VSS na osnovu Zakona o sudijama povećao platu ovim sudijama a na predlog građanskog i krivičnog odeljenja tog suda, a ne na predlog Nate Mesarović".

"Ne prihvatam da sudija koji radi u krivičnom postupku za ubistvo Brisa Tatona, u predmetu Andrije Draškovića ili Joce Amsterdama, može da bude stimulisan samo tako što će dobiti obezbeđenje kao privilegiju. Ali je neprimereno kada predsednik suda traži od nadležnih organa koji su procenjivali nečiju bezbednost da mu se ukine obezbeđenje"
, dodaje ona.

Mesarović kaže i da "postoje posebni zakoni po kojima je određeno da neki rukovodioci važnih državnih organa imaju platu u visini sudije ili predsednika VKS, molim čitaoce da zaključe zašto je jedino interesantna plata Nate Mesarović, predsednice VKS i VSS koji stoji na čelu reforme srpskog pravosuđa".
Podsetimo, kao su pisali mediji, Mesarović je povećala sama sebi platu za 74.452 dinara, pa sada ukupno zarađuje gotovo četiri hiljade evra. Naime, Vrhovni savet sudstva, čiji je Nata Mesarović predsednik, doneo je odluku da sudijama Kasacionog suda, pa i samoj Mesarovićki, poveća platu za 30 odsto.

Mesarevićeva, koja je istovremeno i predsednica Vrhovnog kasacionog suda, sada ima osnovnu platu od 322.625 dinara, plus dodatak za rad u VSS od 45.000 dinara i još 35.000 dinara za rad u Ministarstvu pravde.

Tako umesto nekadašnjih 248.173, Mesarovićeva sada ima platu od 322.625 dinara. Njena ukupna mesečna primanja su čak 402.625 dinara pošto dobija i mesečne naknade od 45.000 dinara za vođenje Vrhovnog saveta sudstva, a zarađuje još i 35.000 dinara kao član Komisije za polaganje pravosudnog ispita pri Ministarstvu pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: