Hleb poskupljuje na 50 dinara?

Ukoliko Robne rezerve uskoro ne pozajme pšenicu pekarima kao što je to ranije dogovoreno, cena hleba „sava“ mogla bi da skoči na 50 dinara po vekni.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 06.10.2010.

00:04

Default images

Predsednik Unije privatnih pekara Srbije Zoran Pralica kaže da pekari uprkos dogovoru koji su postigli sa ministrom trgovine Slobodanom Milosavljevićem o pozajmici 100.000 tona iz Robnih rezervi, obećanu pšenicu još nisu dobili.

"Spiskovi pekara koji žele da pozajme pšenicu od Robnih rezervi i na taj način očuvaju postojeće cene hleba na vreme su predati, ali pšenice nema. U ministarstvu o pozajmici već tri nedelje ćute, dok cene pšenice i brašna na berzi neprestano rastu", kaže Pralica.

Pšenica je na berzi dostigla cenu od 20 dinara po kilogramu, dok se kilogram brašna trenutno plaća 32 dinara plus PDV. Cene ovih proizvoda, prema očekivanjima stručnjaka, nastaviće da skaču, što znači da će, ukoliko dogovorena pozajmica pšenice uskoro ne stigne, cene hleba takođe morati da se koriguju, jer pekari neće imati načina da ih zadrže na starom nivou.

"A to znači da bi vekna hleba mogla da poskupi na 50 dinara" , kaže Pralica.

Dogovor o pozajmici 100.000 tona pšenice iz Robnih rezervi na godinu dana, pekari su sa resornim ministrom postigli 20. avgusta. Prema tom dogovoru, pekari koji pozajme pšenicu u narednih šest meseci ne smeju da menjaju cenu osnovnog tipa belog hleba „sava“, koja se u zavisnosti od grada do grada kreće od 15 do 38 dinara po vekni.

A da bi pozajmicu dobili, pekari moraju da obezbede bankarske garancije da će pozajmljenu pšenicu i vratiti. Pšenica bi se uz kontrolu Ministarstva trgovine, iz rezervi puštala sukcesivno, i to na mesečnom nivou. Ovim dogovorom, međutim, nisu obuhvaćeni veliki sistemi niti se dogovor odnosi na druge vrste hleba i peciva, čije se cene formiraju slobodno.

Goran Tasić, direktor Republičkih robnih rezervi, objašnjava da se posao otegao zato što su spiskovi pekara koji žele da uzmu pozajmicu u ministarstvo stigli tek polovinom septembra.

"Što znači da smo tek tada počeli da se operativno bavimo tim poslom, i u tom smislu napravimo nacrt zaključka o pozajmici, koji smo poslali resornim ministarstvima na mišljenje. Vlada bi zaključak o realizaciji ovog dogovora trebalo da donese u narednih nedelju dana. Do tada svi čekamo", kaže Tasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: