Beograd će graditi još tri mosta

U Beogradu je planirana izgradnja još tri mosta preko Dunava - kod Ade Huje, zatim most Zemun - Borča, kao i most kod Vinče, kaže Dejan Vasović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.10.2010.

16:14

Default images

Pomoćnik gradonačelnika Beograda kaže da će izgradnja mosta preko Save znatno rasteretiti Brankov most i Gazelu, ali će, zbog povećanja broja stanovnika i intenziteta saobraćaja, to biti nedovoljno.

Vasović kaže da svako peto putovanje podrazumeva prelazak reke Save i veliki problem u saobraćaju predstavljaju gužve na mostovima.

On je podsetio da se most preko Save, na donjem špicu Ade Ciganlije, čija je dužina 976 metara, gradi u okviru prve faze saobraćajnice unutrašnjeg gradskog poluprstena, imaće ukupno šest saobraćajnih traka za drumski saobraćaj i dva koloseka za laki šinski saobraćaj, a njegov završetak očekuje se krajem 2011. godine.

Savetnik u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Vladimir Depolo kazao je da će rekonstrukcija ulične i putne mreže na teritoriji Beograda, koja je predviđena Generalnim planom za saobraćaj do 2021, koštati 2,3 milijarde evra.

Predstavljajući saobraćajni master plan Beograda na stručnoj konferenciji o mostu preko Save, Depolo je istakao da će samo za rekonstrukciju infrastrukturne mreže javnog prevoza biti izdvojeno 750 miliona evra.

"Kod javnog prevoza, koji za putovanje koristi više od 52 odsto građana, planirano je povećanje kapaciteta, brzine, kvaliteta, kao i efikasna integracija svih vrsta javnog prevoza", dodao je on.

Depolo je, takođe, istakao značaj izgradnje 17 kilometara autoputa kroz Beograd, koji predstavlja deo unutrašnjeg magistralnog poluprstena, a kojim će se omogućiti veliko relaksiranje centralne zone grada.

"Izgradnja dela autoputa kroz Beograd smanjila bi intenzitet saobraćaja na Brankovom mostu za 24 odsto, a u Bulevaru Vojvode Mišića za čak 40 odsto, dok bi se već u prvoj fazi u vremenu putovanja uštedelo 14.000 sati", istakao je Depolo i dodao da bi ta izgradnja imala i ekološku dimenziju, odnosno smanjila bi zagađenje u centru grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: