Za Geneks kulu oko 10 miliona evra

Jedan od simbola Beograda, impozantna Geneks kula, treća najviša zgrada u Istočnoj Evropi, ni u drugom pokušaju nije prodata investitorima.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.09.2010.

15:50

Default images

Kula će tako i dalje ostati deo nekad slavnog, a danas restrukturiranog Generaleksporta, koji je najvredniju imovinu - hotel Kontinental, apartmane i hotele na Kopaoniku već prodao.

Kroz zapadnu kapiju Beograda izgleda niko ne želi da prođe. 33 godine stara, ova 140 metara visoka kula 1977. godine bila je prva pametna zgrada u ovom delu Evrope. Danas se na svakom koraku oseća zub vremena, a glavni nedostatak je garaža koja ima samo 50-ak mesta.

„Imali smo posetu renomirane kuće ’Cepter internacional’ i u dubini duše smo očekivali da to bude mogući kupac. Međutim, 27. avgusta komisija je konstatovala da nema prijavljenih kandidata“, kaže Ljiljana Stojiljković, generalna direktorka Generaleksporta.

Za B92 je u agenciji za privatizaciju rečeno da je sledeći korak – novo smanjenje cene. Na trećoj aukciji kula će biti ponuđena za oko 10 miliona evra.

Cena oko 21 hiljade kvadrata bila je 15,6 miliona evra, ali se nije javio niko ko želi da kupi 35 spratova visoku zgradu. Kupce nije privukao ni panoramski restoran koji je zamišljen da se okreće ali zbog velikih troškova nikad nije pokrenut.

„Mislim da joj tehnički i tehnološki ne fali ništa, osim kažem malo šminke. Fali joj ljudi! Zahvaljujući činjenici da je preduzeće Generalexport u restrukturiranju već tri godine mi smo u mogućnosti da sklapamo samo ugovore o zakupu na čest meseci što čini pravnu nesigurnost zakupaca i uglavnom je to razlog što kad uđete u ovu zgradu osećate mrtvilo“, objašnjava Stojiljković.

Prodaju Geneks kule otežava i njen položaj - okružena je vrhunskim poslovnim objektima, i mora da ponudi jeftiniju cenu iznajmljivanja da bi se investicija ipak isplatila što je znatno teže nego pre dve-tri godine, kaže Boško Tomašević iz agencije za nekretinine Kolijers.

Geneks kula je objekat koji trenutno nema klijentelu koja bi mogla tamo da uđe kao zakupac. Prvenstveno zato što je objekat veoma star i u jako lošem stanju i potrebno je mnogo novca da bi se taj objekat prepravio da taj objekat bude na nivou objekata koji se nalaze u bližoj okolini“, navodi on.

Stručnjaci kažu da treba razmišljati o smanjenju cene jer je zgradu bolje prodati za nižu cenu uz obavezu investitora da napravi moderan poslovan objekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: