Porezi dele otkaze?

Svako odazivanje na javne nabavke staje oko 21.000 dinara, a firme preko tendera u proseku 40 puta godišnje pokušavaju da dođu do posla.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

09:54

Default images

Opterećenja zavise od deltanosti u kojoj firma posluje. Skoro je nemoguće pobrojati ih sve, ali, u proseku, svaki privrednik ima 39 stavki.

Ugostiteljski objekti na spisku obaveznih plaćanja imaju tačno 38 nameta. Lokal od 50 kvadrata i pet zaposlenih svakog meseca mora samo za obaveze da da nešto manje od 650.000 dinara.

Poslodavci zato, između ostalog, traže i izmene Zakona o radu i kolektivnim ugovorima. Pre svega, smanjenje ukupnog opterećnja porezima i doprinosima, povećavanje neoporezivog dela zarade do visine minimalne plate, kao i isplatu otpremnine samo za godine provedene u toj firmi.

Prvi na spisku problema proizvođača u Srbiji su rokovi plaćanja.

"Rokovi plaćanja treba da su od 30 do 45 dana, kao i u ostatku Evrope, a ne od četiri do pet meseci, koliko je trenutno kod nas" , kaže Vaso Lekić, vlasnik preduzeća Fudlend.

Poljoprivreda učestvuje sa od 11 do 14 odsto u društvenom proizvodu, a država za nju odvaja svega tri odsto. I pored toga je ona ostala jedina grana sa suficitom u izvozu. Potrebno je formirati razvojni fond ili banku čije bi kamate bile od 1 do 2,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: