Blokada Koridora 10 košta državu

Zastoj izgradnje dela obilaznice oko Dimitrovgrada, na Koridoru 10, mogao bi da košta Srbiju više od 20.000 evra dnevno.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.09.2010.

18:09

Default images

Kako je saopštilo preduzeće "Koridor 10", zastoj je nastao zbog bokade radova koju sprovode pojedini vlasnici čije zemljište podleže eksproprijaciji.

Izgradnja se već nekoliko dana ne odvija po planu i izvođač radova može da traži da mu se isplati naknada za svaki dan angažovanja radne snage i mehanizacije tokom blokade, navedeno je u saopštenju.

Na trasi obilaznice oko Dimitrovgrada, 15 vlasnika zemljišta se nije složilo sa ponuđenom naknadom, zbog čega je postupak prosledjen nadležnom sudu.

U procesu pripreme zemljišta za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada, kako je navedeno, sproveden je i u celosti okončan postupak eksproprijacije na 8,7 kilometara trase, što je obuhvatilo donošenje 275 rešenja o eksproprijaciji, čime su obuhvaćene sve katastarske parcele na tom potezu.

Posle donošenja rešenja o eksproprijaciji započeti su postupci sporazumnog utvrđivanja naknade.

Prema proceni nadležne Poreske uprave, iznos naknade ponuđene vlasnicima bio je u rasponu od 280 do 360 dinara za kvadratni metar. Ponuđeni iznos Puteva Srbije prihvatio je 241 vlasnik, a naknada je već isplaćena u potpunosti.

Tržišna vrednost kao osnov za određivanje naknade određena je Zakonom o eksproprijaciji, a cena je različita, u zavisnosti od područja Srbije kroz koje koridor prolazi.

Na severu Srbije je cena otkupa zemljišta od 63 do 65 dinara po kvadratnom metru, u Beloj Palanci od 220 do 550 dinara, u Vranju od 650 do 750, u Pirotu od 200 do 480 dinara...

"Većina rešenih slučajeva eksproprijacije - više od 95 odsto - ukazuje na pravičnost procenjene naknade, a za protekle dve godine, od septembra 2008. kada je pokrenuta prva eksproprijacija na deonici od Preševa do makedonske granice, do sada je doneto oko 5.000 pravosnažnih rešenja", navedeno je u saopštenju.

Putevi Srbije su isplatili sporazumnu naknadu za više od 4.000 pojedinačnih predmeta. Eksproprijacija se istovremeno obavlja u više od 30 opština i gradova u Srbiji i ubrzano se privodi kraju tamo gde još završena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: