MMF odobrio Srbiji 366,5 mil. evra

Međunarodni monetarni fond (MMF) je odborio petu reviziju što omogućava Srbiji da povuče novu ratu kredita od 366,5 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2010.

17:24

Default images

MMF je pozitivno ocenio petu reviziju i pozvao Srbiju da nastavi sa naporima na smanjenju budžetskog deficita.

Kreditni aranžman Srbije i MMF-a u vrednosti oko tri milijarde evra ugovoren je sredinom maja 2009. godine i završava se u aprilu 2011. godine.

Ubrzane strukturne reforme u budućnosti pomogle bi srednjoročni privredni rašt i rast broja zapolsenih, što je u direktnoj vezi sa privlačenjem stranih investicija, ocenjuje MMF.

Uprkos umerenom opravku, navodi MMF, infalcija je u Srbiji porasla u prethodnom periodu i to uglavnom zbog skoka cena prehrambenih prozvoda. Dodaje se da su srpske vlasti ipak na odgovarajući način vodile monetarnu politiku u skladu sa ciljanom inflacijom.

Dodaje se da je sada došlo vreme da se realizuje aranžman koji je dogovoren kao podrška ekonomskoj aktivnosti države i finansijskom sektoru u uslovima ekonomske krize.

"Snažna privrženost sprovođenju strukturnih reformi u oblasti poreske administracije, poslovne klime, privatizacije i restrukturiranja javnih preduzeća dodatno će ojačati privredni rast na srednje rokove i povećati perspektivu za zapošljavanja", navodi se u saopštenju MMF-a.

Kreditni aranžman Srbije i MMF-a u vrednosti oko tri milijarde evra ugovoren je sredinom maja 2009. godine i završava se u aprilu 2011. godine. Srbija je do sada iskoristila 1,45 milijardi evra tog kredita za jačanje deviznih rezervi Narodne banke Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: