I Kina zainteresovana za NE Belene

Kina je zainteresovana da bude sufinansijer izgradnje nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj, pod uslovom da se gradi po kineskoj a ne ruskoj tehnologiji.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 28.09.2010.

13:54

Default images

O elektrani, čija je izgradnja zamrznuta zbog nedostatka novca,razgovarali su nedavno u sedištu UN bugarski premijer Bojko Borisov i njegov kineski kolega Ven Điabao.

"Oni odmah govore o nuklearkama. Znate da su radili po francuskoj licenci. Posle su otkupili licencu i sada grade nuklearke svuda u svetu i postavljaju pitanje zašto našom “kineskom) tehnologijom ne sagradite Belene", rekao je Borisov posle sastanka s Venom, prenosi regionalni specijalizovani sajt Enerdžiobzerver.

Međutim, sporazumi koje je sklopila bivša bugarska vlada za NE Belene predviđaju gradnju po ruskoj tehnologiji. Sama gradnja je ugovorena s ruskom kompanijom Atomstrojeksport koja je postavila temelje i počela radove.

Bugarska će zato pokušati da preusmeri kineski investitorski interes na izgradnju terminala za kontejnere i koncesiju pristaništa i aerodroma za transport kineske robe ka Evropi.

Kina je pokazala interesovanje za nuklearnu energiju i početkom septembra, za vreme posete ministra finansija Simeona Đankova Kini. Tada je bilo reči o izgradnji sedmog i osmog bloka u NE Kozloduj a sada je u žiži interesovanja elektrana Belene za koju se još traži strateški investitor.

Izgradnja nuklearne elektrane Belene snage 1.060 megavata počela je 1981. ali je obustavljena deset godina kasnije zbog finansijskih problema. Radovi su zatim obnovljeni u jesen 2008.

Borisov je proletos predložio Srbiji da učestvuje u izgradnji elektrane Belene, a vlasti u Beogradu su o finasiranju tog projekta razgovarale s Kineskom razvojnom bankom.

Srpska vlada sada čeka formalan bugarski poziv da učestvuje u izgradnji nuklearne elektrane na severu Bugarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: