Jatu država garant za 51 mil. evra

Jat ervejz pozajmiće 51,5 miliona evra za obnovu aviokompanije, popravku motora i najam dve letelice novije generacije.

Srbija

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 28.09.2010.

13:19

Default images

Kredit će biti uzet, uz garancije Vlade Srbije i ako ga odobri srpski parlament, od Sosijete ženeral i Unikredit banke.

Zajam se odobrava na šest godina, sa počekom od dve godine i kamatnom stopom 3,95 odsto plus evropska kamatna stopa (EURIBOR).

Kako je predviđeno vladinim Predlogom zakona, Jat ervejz će od te dve banke uzeti 40 miliona evra za revitalizaciju avio-kompanije, 9,5 miliona za osposobljavanje flote i radove na motorima i dva miliona za najam dva aviona novije generacije.

Jat ervejz je sa Sosijete ženeral i sa Unikredit bankom ugovor zaključio 20. septembra, kada je u Vlada sa njima zaključila ugovor o garanciji.

Vlada se obavezala da će, u slučaju aktiviranja garancije, obezbediti u budžetu za odgovarajuću fiskalnu godinu novac neophodan za izvršavanje preuzetih obaveza.

Predstavnici vlade su više puta istakli da je postojanje nacionalnog avioprevoznika, koji predstavlja okosnicu celokupne vazduhoplovne privrede zemlje, strateški interes Srbije i da će zato nastaviti da ulažu velike napore u cilju ublažavanja problema i stvaranja preduslova za nesmetano poslovanje "Jat ervejza", ističu u toj aviokompaniji.

U kompaniji navode da uskoro očekuju sredstva od tog kredita, koji će biti iskorišćen za nastavak plana za unapređivanje poslovanja "Jat ervejza", koji je podržala Vlada Srbije, a koji uključuje i zakup dva aviona novije generacije, obnavljanje flote i radove na motorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: