Grejanje skuplje za 14 odsto?

Ukoliko gas poskupi za petinu, cena grejanja bi trebalo da se poveća za 14 odsto, kaže predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Dejan Stojanović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2010.

11:30

Default images

Prema njegovim rečima, udeo energenata u ceni grejanja je skoro 70 odsto i najavljena poskupljenja prirodnog gasa, ukoliko se obistine, mogla bi da ugroze grejnu sezonu.

Sistem kupovanja energenata po enormno visokim cenama, a da pri tom cena grejanja bude niska je neodrživ, smatra on.

Toplane trenutno Srbijagasu za prirodni gas duguju oko sedam ili sedam i po milijardi dinara, dok je dug za mazut iz prethodne grejne sezone regulisan ili će biti rešen do 15. oktobra.

On je izrazio očekivanje da će se rešenje naći do kraja ove, odnosno početkom iduće sedmice, navodeći i da su građani sa najvećim primanjima najneredovnije, dok su oni sa najmanjima, odnosno penzioneri, najredovnije platiše.

Pojedini gradovi kao što su Trstenik, Kragujevac, Priboj, Bor, Majdanpek, imaju velike dugove iz prethodnih perioda i na sve načine se pokušava rešiti taj problem, rekao je Stojanović, navodeći da potraživanja toplana iznose između četiri i pet milijardi dinara.

Stojanović je najavio i da su toplane spremne za predstojeću grejnu sezonu i u 95 do 97 odsto slučajeva remonti su praktično završeni, Od 1. oktobra toplane bi trebalo da budu u pogonskoj spremnosti kako bi, ukoliko budu hladni dani, mogu da greju i pre 15. oktobra, kada formalno počinje grejni period, kazao je on.

Rezerve mazuta su na nivou zaliha koje su uglavnom ostale iz prethodne sezone i one su u ovom trenutku dosta male, zbog čega se pregovara sa NIS-om da počne objedinjena nabavka za sve toplane i potpiše sporazum sa NIS-om, rekao je Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: