EU: Srpskoj energetici 500 mil. EUR

Evropska unija (EU) investirala je od 2000. godine oko pola milijarde evra u energetiku u Srbiji, kaže zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adrijano Martins.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2010.

08:42

Default images

On je kazao da će EU nastaviti da ulaže u srpski energetski sektor pošto je neophodno nastaviti modernizaciju, ovećati energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Martins je ocenio da je potrebno nastaviti usklađivanje zakonodavstva u oblasti energetike u Srbiji sa evropskim propisima i direktivama i unaprediti politiku cena.

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić kazao je su ciljevi energetske strategije Srbije sigurno snabdevanje energijom i energentima, povećanje energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora za proizvodnju "čiste energije".

On je naveo su u Srbiji trenutno izdate energetske dozvole za realizaciju projekata proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, čija je vrednost oko dve milijarde evra.

Škundrić je kazao i da je planirano ulaganje oko devet milijardi evra u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju struje, kao i investicije od oko dve milijarde evra u gasni sektor, uključujući izgradnju gasovoda Južni tok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: