Gradnju Koridora koči loša priprema

Drumski koridori 10 i 11, i izgradnja mreže autoputeva koji će te koridore da povežu sa velikim gradovima, biće prioritet vlade za 2011, kaže Verica Kalanović.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 28.09.2010.

00:14

Default images

Ministarka za Nacionalni investicioni plan navodi da su na listi najvažnijih infrastrukturnih projekata saobraćajnice Pojate - Preljina, Kragujevac - Batočina, Paraćin - Zaječar i Ruma - Šabac i dodaje da su tenderi za izradu idejnih i glavnih projekata u toku. "Kada na ovaj način umrežimo Srbiju stvorićemo uslov za istinski ekonomski napredak", dodaje.

Na konstataciju da posle dve godine vlada ne može baš da se pohvali onim što je urađeno na Koridoru 10, ona odgovara da kada je vlada dala obećanje da će da završi Koridor 10 "nismo imali glavne projekte, niti je eksproprijacija započeta. Nismo ni pretpostavili koliko je loša priprema projekta. Sad imamo projekte, obezbeđen je budžet i gotovo završena eksproprijacija na celoj deonici".

Kalanović kaže i da se na Koridoru 10 radi na severu od Horgoša do Novog Sada i na istoku od Pirota do Dimitrovgrada, dok se na jugu ugovara deonica od osam kilometara od Donjeg Neredovca do Srpske Kuće, a tokom 2011. otvoriće se i ostala gradilišta.

Na pitanje da li veruje da će vlada ispuniti obećanje i završiti Koridor 10 u mandatu, ona kaže da njeno ministarstvo obavlja finansijski nadzor, "a za realizaciju je zaduženo Ministarstvo za infrastrukturu. Oni su prava adresa za to pitanje".

Ministarka kaže i da turska kompanija Kolin ima rok da do 15. oktobra obezbedi investicioni budžet za izgradnju dve deonice Koridora 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga. "Ako se to ne desi, iz budžeta ćemo izdvojiti novac za izgradnju. Dakle, Koridor 11 će se graditi i naredne godine. Deo do Ljiga može da bude završen do 2012. godine", navodi ona.

Na kraju, ministarka za NIP kaže da je to ministarstvo predložilo Ministarstvu finansija da za projekte NIP u narednoj godini bude opredeljeno 30 milijardi dinara i dodaje da je to realan zahtev, "potpuno u skladu sa našim potrebama za finansiranje najvećih infrastrukturnih poslova u državi".

Ona dodaje i da će se, od izdvojenih 15,5 milijardi za ovu godinu, "potrošti više od 85 odsto, jer je dinamika bolja nego prošle godine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: