Škundrić: Poskupeće gas i grejanje

Vlada Srbije će za desetak dana odlučivati o poskupljenju gasa, a cena struje neće biti menjana do kraja godine, kaže ministar energetike Petar Škundrić.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.09.2010.

11:05

Default images

"Gas će poskupeti, ali ne mogu da kažem od kada i koliko", rekao je Škundrić i dodao da će do 15. oktobra biti doneta i odluka o poskupljenju daljinskog grejanja.

Kako je naglasio, Vlada će pri donošenju odluke o novoj ceni gasa voditi računa da ne poremeti makroekonomsku stabilnost, kao i o tome da nova cena bude u skladu sa platežnom moći građana.

Škundrić je kazao da će pre početka grejne sezone biti doneta odluka o poskupljenju grejanja i istakao da je najvažnije da su toplane za daljinsko grejanje pripremljene za zimsku sezonu, a da će vlada sa lokalnim samoupravama sistemskim merama omogućiti redovno snabdevanje energentima onih toplana koje nisu u mogućnosti da to same urade.

"U narednih 10 dana taj sistem mera će biti donet u celini i na bazi njega će se doneti odluke u vezi sa eventualnim korigovanjem cene grejanja", rekao je Škundrić .

Odgovarajući na pitanje da li će poskupljenje gasa biti ugrađeno u cenu daljinskog grejanja, Škundrić je rekao da je jedino logično i ekonomski opravdano da se cena energenata veže za cenu grejanja.

"Neće tu biti radikalnih zahvata, jer moramo da očuvamo dostignuti nivo makroekonomske stabilnosti i da ne utičemo na inflatorni tok, koji bi mogao biti izazvan radikalnijim promenama cena energenata i drugim cenama uopšte, bilo industrijskih ili robe široke potrošnje", pojasnio je Škundrić.
Nova cena gasa biće podjednako prihvatljiva i za građane i za privredu i za javna preduzeća koja obezbeđuju energiju, dodao je Škundrić i ponovio da struja neće poskupljivati do Nove godine.

U odgovoru na pitanje da li će država dati garancije za isporuku mazuta toplanama, Škundrić je podsetio da su u julu na sastanku predstavnika Udruženja toplana i NIS-a dogovorene garancije za normalno snabdeavnje toplana mazutom, tako da su toplane u Beogradu i još neke u Srbiji već obezbedile taj energent za predstojeću grejnu sezonu.

"Za pet, šest toplana koje nisu u mogućnosti da obezbede instrumente plaćanja ili potrebne garancije, vlada će pronaći rešenje zajedno sa njima da im se obezbede potrebne količine mazuta za ovu grejnu sezonu", rekao je Škundrić.

On je naveo da cena gasa u Srbiji za domaćinstva nije najviša u regionu i da jeftiniji gas imaju Rumunija i Hrvatska koje više od 50 odsto potreba za tim energentom pokrivaju iz domaće poizvodnje.

Prema računici Srbijagasa, nova cena gasa trebalo bi da bude veća za oko 25 odsto, ali to javno preduzeće još nije zvanično podnelo zahtev za poskupljenje Agenciji za energetiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: