Prostran: Uslovi za pšenicu odlični

Uslovi za setvu pšenice ove jeseni su odlični jer se cena na domaćem tržištu kreće oko 20 dinara, kaže Milan Prostran.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.09.2010.

09:04

Default images

Sekretar Udrženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije napominje da se ove godine očekuje da će tom žitaricom biti zasejano najmanje 550.000 hektara.

On je istakao da je trenutno kretanje cena na domaćem berzanskom tržištu pravi izazov za sva preduzeća i farmere da ove jeseni u setvu pšenice uđu hrabrije nego prošle godine.

Cena se u narednom periodu sigurno neće bitno menjati, a postojaće i velika tražnja.

"To je vrsta preporuke da se ozbiljnije uđe u jesenju setvu, jer ćemo tako imati sigurnije bilanse domaćeg hleba, a moći ćemo više da budemo prisutni na svetskom tržištu po pitanju izvoza", naglasio je Prostran.

Prema podacima naučnih insituta, semena pšenice ima dovoljno, kazao je on i dodao da se očekuje i značajno povećanje cene semenske pšenice, pa će se njeni proizvođači utrkivati ko će dati najpovoljnije uslove farmerima.

Prostran smatra da bi se, zbog povoljnih uslova, ove godine moglo čak zasejati više deklarisanog semena, jer ono garantuje veći prinos, samim tim i veću dobit proizvođačima.

Što se tiče drugog repromaterijala za jesenju setvu, Prostran je napomenuo da raspolaže informacijom da će ministarstvo poljoprivrede regresirati znatnu količinu đubriva za registrovana poljoprivredna gazdinstva, tako da će neki imati mogućnosti da ga kupe po povoljnijoj ceni.

"Biće dobro ako posluži lepo vreme da se na vreme skinu jesenji usevi, kao što su kukuruz i soja, dok je suncokret već pri kraju", kazao je Prostran i dodao da treba osloboditi dovoljno zemljišne površine da bi se setva pšenice obavila na planiranih 550.000 - 600.000 hektara i u optimalnom roku.

On je zaključio da će sve, ipak, zavisiti od volje i finansijskih mogućnosti farmera, ali da je bitno naglasiti da nema idealnijih uslova za setvu pšenice nego što su ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: