Investicije ili “prazan“ jug Srbije

Otvaranje novih radnih mesta i stvaranje uslova za dolazak investitora na jug Srbije sprečilo bi migracije stanovništva ka severu zemlje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.09.2010.

08:51

Default images

Država zbog toga treba da se potrudi da bi obezbedila bolji poslovni ambijent, ocenili su predstavnici Pčinjskog okruga.

"Nezaposlenost, niski lični dohoci, mala stopa privrednih aktivnosti, osnovni su problemi Pčinjskog okruga koji je jedan od najnerazvijenijih krajeva Srbije", upozorio je predsednik Upravnog odbora kompanije Simpo Milan Nikolić.

Nikolić je podsetio da su u ranijem periodu nosioci privrednog razvoja ovog kraja bili veliki privredni sistemi koji su sada nestali sa "privredne mape" juga Srbije.

Prema njegovoj oceni, da bi investitori došli država treba više da se angažuje na izgradnji putne infrastrukture, gasne, telekomunikacione i energetske mreže.

Nikolić smatra da decentralizacija, takođe, treba da doprinese regionalnom razvoju Srbije, pa samim tim i ovog okruga.

Situaciju kao idealnu ne vidi ni gradonačelnik Vranja Miroljub Stojičić, koji ističe da sama činjenica da "samo grad Vranje ima 8.500 nezaposlenih govori da je privredna situacija izuzetno teška".

Navodeći da je Vranje bilo poznato po velikim privrednim sistemima, kojih više nema, Stojičić je objasnio da je koncept sada promenjen, odnosno da je ideja da se privreda bazira na razvoju malog i srednjeg biznisa.

"Ponovno vraćanje Vranja na privrednu scenu vidimo kroz otvaranje malih i srednjih

preduzeća, uz pomoć države", rekao je Stojičić i dodao da mu se čini da ih država u dosadašnjem periodu nije dovoljno stimulisala u tom pravcu.
Od 13 opština koje pokriva Regionalna privredna komora Leskovac, u čijem sastavu je i Pčinjski okrug, čak devet se vode kao devastirane opštine, naglasio je predsednik komore Goran Jović.

"Trenutno su u razvoju samo privrede u Vranju, Leskovcu, Surdulici i Vlasotincu, dok su ostala mesta u vrlo teškoj situaciji. Mi činimo sve moguće da bismo poboljsali pre svega ekonomsku situaciju na jugu Srbije", rekao je Jović.

On je istakao da je prepoznata potreba da se u Beogradu lobira kako bi se skrenula pažnja na probleme na jugu i naglasio da su tim povodom već održani sastanci u Beogradu a da su i planovi da se poslanicima u Skupštini ukaže na mnogobrojne probleme i neophodnost njihovog rešavanja.

"Ovde na jugu Srbije je više od 60.000 nezaposlenih, koji čekaju svoju šansu", rekao je Jović i dodao da su pokazatelji alarmantni jer je odnos zaposlenih I nezaposlenih gotovo pola-pola, odnosno svega 70.000 ljudi je u radnom odnosu, zaposleno u javnim preduzećima i ustanovama i drugim malobrojnim privrednim subjektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: