Tadić:Srbija centar, radnici vredni

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je u Njujorku američke poslovne ljude da investiraju u Srbiju, jer im to otvara pristup tržištu od milijardu ljudi.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 22.09.2010.

20:00

Default images

"Želim da izađete iz ove sobe sa saznanjem da Srbija iskreno pozdravlja američke investicije. Mi vidimo SAD kao strateško-ekonomskog partnera, a sebe kao geoekonomsku sponu između zapadne i jugoistočne Evrope, Bliskog istoka, severne Afrike i centralne Azije", rekao je Tadić.

"Kada razmišljate o Srbiji, o novoj Srbiji, evo o čemu želim da razmišljate. Srbija je politički, ekonomski i intelektualni centar jugoistočne Evrope. Mi smo izlaz na neka od najuzbudljivih rastućih tržišta na planeti", naglasio je Tadić.

Mi smo dinamična, politički stabilna i ekonomski ambiciozna zemlja, spremna da učini sve što je potrebno da izaberete Srbiju kao mesto na kojem ćete investirati, rekao je on.

"Dozvolite da vam kažem veoma jednostavno: više smo nego spremni za vas i vaš dolazak u Srbiju i učinićemo sve da privučemo vaše investicije", rekao je Tadić.

Srbija put ka tržištu od milijardu ljudi

On je podsetio da je Srbija članica regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini - CEFTA, da ima sporazume i sa Rusijom, Turskom i Belorusijom. Stoga je, prema Tadićevim rečima, evidentno da Srbija investitorima pruža pogodnosti koje može da ponudi svega nekoliko zemalja u svetu.
"I kada to udružite sa činjenicom da proizvodi iz Srbije mogu da se izvezu u svih 27 zemalja EU bez carine, kao i da imamo jedan od najnižih privrednih poreskih režima u Evropi, to vam omogućuje pristup potencijalnom tržištu od blizu milijardu ljudi", dodao je predsednik Srbije. Srbija, prema Tadićevim rečima, pruža komparativne prednosti i kada je reč o kvalitetu radne snage, budući da su srpski radnici vredni, dobro obučeni i relativno jeftini u poređenju sa drugim državama, i da više od 40 odsto populacije govori engleski.

Tadić je naveo i da je Srbija integralni deo evropskog vodenog Koridora sedam i drumskog Koridora deset što je "čini ključnom tranzitnom zemljom u najdirektnijoj ruti koja spaja Nemačku i centralnu Evropu sa Turskom, ali i sa grčkom lukom Solun na Egejskom moru".

On je u izlaganju na simpozijumu "Putevi prosperiteta" u Harvard klubu dodao da Srbija, takođe, gradi nove autoputeve ka susednim zemljama - BiH i Crnoj Gori, a planira i da modernizuje svoje luke, sistem železničkih pruga i telekomunikacionih mreža.

Tadić je istakao i da je Srbija zemlja sa značajnim kapacitetima za proizvodnju struje, da namerava da ulaže u sektor informacionih tehnologija i da raspolaže odličnim ljudskim resursima.

"Posvećena brzoj integraciji u EU, Srbija je zemlja orijentisana na rast, koja želi da postane regionalni garant integracije, bezbednosti i prosperiteta", rekao je Tadić.

Deset godina od „mirne revolucije“ i 5. oktobra

Srpski predsednik je podsetio da se 5. oktobra navršava 10 godina od srpske "mirne demokratske revolucije", tokom kojih su, kako je naveo, ponovo uvedene demokratske institucije, obnovljena vladavina prava, uspostavljena tržišna ekonomija i stalni iznadprosečni ekonomski rast.
Tadić je dodao da su tokom poslednje decenije, takođe, poboljšana ljudska prava i prava manjina, ojačana borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, a Srbija je postala i aktivni član Partnerstva za mir NATO-a. "Kao vrhunac, za deset godina od demokratskih promena, Srbija je privukla oko 15 milijardi evra stranih investicija, od čega je 10 odsto stiglo iz SAD", rekao je Tadić i dodao da je američka vlada u poslednjih deset godina uložila oko milijardu dolara kao pomoć srpskoj ekonomiji da postane kompetitivnija i privlačnija američkim kompanijama.

Prema rečima predsednika Srbije, sve to je utrlo put za ostvarenje srpske vizije u buducnosti - puno članstvo u EU. "Brz pristup EU je više nego cilj, to je naš strateški prioritet. To je najsigurniji način da stvarno učvrstimo reforme o kojima sam govorio", navodi se u Tadićevom govoru.

Tadić je ukazao da su ekonomske ekspertske organizacije, poput „PrajsvoterhausKupers“, „Ekonomist intelidžens junit“, „Ernst and Jang“ pohvalili Srbiju kao odlično mesto za sigurne i unosne investicije.

Prema njegovim rečima, pre samo nekoliko nedelja Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) ocenila je srpsku "investicionu klimu kao jednu od najatraktivnijih u jugoistočnoj Evropi, naglasivši brz napredak Srbije".

Tadić je dodao da je „Fajnenšel tajms“ "čak Beograd proglasio gradom budućnosti", dok je „Njujork tajms“ noćni život u prestonici Srbije opisao kao "najbolji u Evropi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: