"Beskućnike“ ne tera ni 1.300 evra

Iako za metar kvadratni "jeftinih stanova" sada treba izdvojiti oko 1.300 evra, to nije obeshrabrilo više od 6.000 građana da se prijave Građevinskoj direkciji.

Srbija

Izvor: Danas

Nedelja, 19.09.2010.

22:54

Default images

Projekat masovne stanogradnje, kojim je pre godinu dana optimistički najavljivano da će se cena kvadrata kretati između 500 i 600 evra, počeo je da se realizuje krajem avgusta, kada je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić otvorio radove na raščišćavanju lokacije nekadašnje kasarne „Stepa Stepanović“ u beogradskom naselju Banjica.

Na prostoru od oko 42 hektara predviđeno je da bude izgrađeno više od 4.500 stanova, kao i prateća infrastruktura, odnosno dve osnovne škole, dva vrtića, tržni centri i zelene površine, tako da je naselje zaokružena celina koja će budućim stanarima pružiti komforno stanovanje. Cena kvadrata je, tvrde stručnjaci, sasvim prihvatljiva s obzirom na to da je reč o tržištu glavnog grada, ali i o atraktivnosti projekta, koji je izradio Saobraćajni institut CIP i Društvo za projektovanje, konsalting, inženjering i građevinarstvo (ZAP).

Osim toga, većina građana koji su se prijavili za kupovinu, to vidi kao jedinu mogućnost da dođu do krova nad glavom, s obzirom na to da će moći da računaju na pozajmice koje subvencioniše država. Činjenica da se za subvencionisane kredite može konkurisati do kraja ove godine, ali i neizvesnost u vezi s tim da li će program izgradnje povoljnih stanova biti nastavljen, naterala je mnoge da već sada „stanu u red“ za kupovinu.

Naravno, u ovom trenutku niko pouzdano ne može da tvrdi da će svi koji su se prijavili moći i da se uključe u tu trku, niti da će izgradnjom stanova na Banjici biti podmirene sve potrebe tržišta. Utoliko pre što je projektom predviđeno da 21 odsto ukupno izgrađenih kvadrata pripadne Vojsci Srbije, koja, inače, može da ustupljenu lokaciju kompenzuje i drugim objektima u unutrašnjosti Srbije koji su u posedu Direkcije.

Ako je za utehu, sa predstavnicima Ministarstva odbrane pregovara se i o novim lokacijama koje će biti ustupljene za stanogradnju, a pominje se izgradnja naselja u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i drugim većim gradovima. To bi u narednih nekoliko godina trebalo da smiri prenapregnuto tržište nekretnina, na kojem su cene stanova, kako starih tako i onih u novogradnji, u proseku za oko 30 odsto iznad realnih.

Procenjuje se da tržištu Srbije nedostaje najmanje 250.000 stanova, a ništa manje alarmantan nije ni podatak da u prestonici živi oko 150.000 podstanara od kojih su bar 30 odsto njih potencijalni kupci. Uslov da uđu u tu svojevrsnu utakmicu za kvadrate jesu povoljni krediti i niže cene stambenog prostora. Pozamašan spisak potencijalnih kupaca koji su počeli da se prijavljuju i pre nego što je realizacija projekta zvanično objavljena, svedoči u prilog tome da će i projekti koji su u najavi, imati svoje tržište.

"Pravo na kupovinu stana, čiji će kvadrat koštati manje od 1.290 evra, imaju svi punoletni građani, a jedino ograničenje je da jedna porodica može da kupi samo jedan stan. Prijavljeni će po redosledu rezervisanja biti pozivani u Direkciju i moći će da sklope ugovor, a ukoliko bude više zainteresovanih nego stanova, prednost će imati oni koji kupuju prvi stan", kažu u Građevinskoj direkciji.

Osim građana, za masovnu izgradnju stanova zainteresovane su i firme iz građevinske industrije, pre svega zato što žele da iskoriste paket pomoći koji će država ponuditi učesnicima u tom projektu. Ulaskom na sajt Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja može se videti da se do sada prijavilo više od 200 preduzeća iz različitih grana građevinske industrije, koja su zainteresovana da učestvuju u programu.

Sa tog spiska, Građevinska direkcija će u oktobru, kada se očekuje otvaranje tendera za izbor izvođača radova, izabrati firme kojima će ponuditi posao, pod uslovom da dostave najpovoljniju ponudu. U Direkciji odbacuju mogućnost da kompanije u ponudi dostave damping cene kako bi dobile posao, a da potom to „kompenzuju“ lošijim kvalitetom gradnje ili kroz „dodatne radove“, što je bio čest slučaj u tenderskoj proceduri.

Za kvalitet i rokove izgradnje garantuje naša stručna služba, tako da ne postoji mogućnost da se cena kvadrata odrazi na kvalitet i rokove gradnje“, tvrde u Direkciji.

Odmah nakon izbora izvođača radova, kada bude poznata konačna cena kvadrata u naselju na Banjici, zainteresovani kupci moći će da kaparišu stan u pretprodaji, a za to će morati da izdvije pet odsto od ukupne vrednosti nekretnine. Oni koji kupuju za keš, imaće rok od mesec dana da isplate ceo iznos, dok će kupci koji se odluče za kredit na raspolaganju imati tri meseca počeka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: