Jat ne zna za odbijanje Crnogoraca

Aviokompanija „Jat ervejz“ je saopštila da je crnogorski „Montenegro erlajnz“ nije obavestio da ne važi njihov dogovor o saradnji, postignut krajem avgusta.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 16.09.2010.

14:31

Default images

U Jatu kažu da nisu dobili nikakav zvaničan dokument ili usmeno obaveštenje „Montenegro erlajnza“ kojim se na bilo koji način menja dogovor o saradnji.

"Imajući u vidu informacije o navodnim izjavama iz vrha ’Montenegro erlajnza’, a koje smo dobili posredstvom medija, mi ćemo svakako kontaktirati naše crnogorske partnere i sa njima proveriti istinitost tih tvrdnji i o tome što budemo saznali obavestiti javnost", kažu u Jatu.

Srpska kompanija je saopštila da ne vidi nijedan razlog da bilo ko u rukovodstvu „Montenegro erlajnza“ ima bilo šta protiv dogovora koji je postignut krajem avgusta i iza kojeg su stale vlade dve zemlje. Taj dogovor je, kako navode, u interesu obe aviokompanije i svih njihovih putnika.

Predsednik Odbora direktora „Montenegro erlajnza“ Zoran Đurišić je saopštio pre dva dana da crnogorska kompanija ne namerava da ujedini flotu sa Jatom ili bilo kojom drugom kompanijom.

On je saopštio da su najave o zajedničkim letovima "preuranjene" i "neprihvatljive", te da crnogorski avio-prevoznik "nema nameru ni sa kim da se ujedinjuje".

Đurišić je rekao da nije bilo razgovora sa drugim avio-prevoznicima o zajedničkim letovima i dodao da crnogorska firma "ima svoj put i pravac razvoja".

Kada su se Jat i „Montenegro erlajnz“ krajem avgusta dogovorili o bližoj saradnji, direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović je objasnio da dogovor podrazumeva da avioni dve kompanije ne poleću u razmaku od deset minuta ka istoj destinaciji, već da se za taj let koristi jedan veći avion, a drugi avion za lete ka nekom drugom odredištu.

Miljković: Saradnju dogovorile dve vlade

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj u srpskoj vladi Miodrag Miljković kaže da su „uspostavljanje partnerskog odnosa između aviokompanija Jat i ’Montenegro erlajnz’ dogovorili krajem prošlog meseca resorni ministri Srbije i Crne Gore, Milutin Mrkonjić i Andrija Lompar".

On je rekao, komentarišući navode "Montenegro erlajnza" da ta kompanija "ne namerava da ujedinjuje flotu sa srpskim avioprevoznikom ili bilo kojom drugom kompanijom", da je "bilo kontakta na nivou dva ministarstva" i da su se ministri dogovorili da podstaknu saradnju dve aviokompanije.

Miljković je kazao da je nakon postignutog dogovora o saradnji došlo do sastanka rukovodstva dva avioprevoznika, na kome je dogovoreno da će od sledeće sezone da "krenu sa intenzivnijom saradnjom u cilju smanjivanje troškova na organizaciji svojih linija".

On je naglasio i da sa ostalim aviokompanijama bivših jugoslovenih republika nije bilo takvih kontakata.
"Sa ostalim avioprevoznicima, koliko ja znam, nije bilo takvih kontakata, osim što smo iskoristili priliku, kada je potisivan sporazum za saradnju železnica (Srbije, Hrvatske i Slovenije) jer su tada bili predstavnici ministarstava iz tih zemalja, da neoficijelno analiziramo mogućnosti da se tako nešto prenese i na vazdušni saobraćaj", rekao je on.

Miljković je naveo da "osim toga, ništa zvanično nije rađeno" i dodao da je tada "svako izneo svoj stav, ali je ostavljeno da avioprevoznici na osnovu svog komercijalnog interesa donesu odluku da li će u takvu jednu saradnju da ulaze ili će saradnja da preraste, eventualno, u nekakvu alijansu i slično".

On je kazao, komentarišući izveštaje medija da "Koracija erlajnz" ne vidi interes u jugoslovenskoj inicijativi u vazdušnom saobraćaju, da je pitanje kakav će stav na kraju oni imati kada budu ozbiljno počeli da se bave tom (poslovnom) analizom.

"S obzirom da je 'Kroacija', kao i većina aviokompanija u ovom trenutku u velikim gubicima, pitanje je da li će da stavljaju političke interese ispred komercijalnih", rekao je Miljković i dodao da su, sa druge strane, "Slovenci uvek komercijalne interese stavljali u prvi plan“.

Podsetimo, Jat je saopštio da je sa slovenačkom aviokompanijom "Adria ervejz" dogovorena saradnju u "kod šer" letovima, odnosno o sklapanju ugovora o zakupu mesta u avionu između dve kompanije, koji počeo da se primenjuje odmah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: