Poštanska oštećena za 100 mil. EUR?

Banka Poštanska štedionica oštećena je za 100 miliona evra prilikom pripajanja Privredne banke Pančevo, kaže Branko Pavlović.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 16.09.2010.

09:57

Default images

Advokat bivših malih akcionara Poštanske štedionice je rekao da je vrednost Poštanske štedionice, potcenjena da bi se slovačkom tajkunu Mariju Hofmanu omogućilo da dokapitalizuje tu banku

i zaradi prilikom kasnije prodaje banke.

Njegova advokatska kancelarija, inače, zastupa male akcionare Poštanske štedionice, koji su posedovali oko jedan odsto akcija i bili primorani da ih prodaju u postupku predviđenom za nesaglasne akcionare nakon spajanja banaka.

Pavlović je naveo da je revizorska kuća Dilojt u pripremi pripajanja procenila da je vrednost Poštanske štedionice 64 miliona evra, odnosno oko četiru puta veća od godišnjeg profita banke koji iznosi 14 miliona evra. Uobičajeno je da se vrednost banke, istakao je, određuje na nivou od 10 do 15 godišnjih profita.

On je naveo i da je prilikom pripajanja određeno da akcionari Privredne banke Pančevo daju 2,7 akcija za jednu akciju Poštanske štedionice ističući da se revizorska kuća KPMG usprotivila toj proceni, ali da su akcionari i pored toga usvojili odluku o pripajanju na Skupštini 13. jula.

"To što je na skupštini akcionara i pored priimedbi revizora izglasano pripajanje Privredne banke Pančevo znači da negde sa strane postoji tako dramatična privatni interas da se po svaku cenu izgura niska cena Poštanske štedinice", kazao je on.

To se ne može objasniti drugačije, naeveo je Pavlović, nego da se čeka drugi korak na osnovu ranijih kontakata sa Mariom Hofmanom iz Slovačke da bi mu se omogućilo da uđe u Poštansku štedionicu.

Pavlović je kazao i da se Mario Hofman, kontroverzna ličnost protiv koje vode istrage pred Britanskim parlamentom i drugim institucijama, sastajao sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem, koji je upoznat sa čtiavim slučajem oko Poštanske štedionice.

Advokat Branko Pavlović je kazao i da je u ime klijenata guverneru Narodne banke Srbije Dejanu Šoškiću podneo zahtev za poništenje odobrenje o spajanju Poštanse štedionice i Privredne banke Pančevo zbog nerealne procene vrednsti. On je otpužio i Agenciju za osiguranje depozita Srbije i poslovodstvo Poštanske štedionice da su odgovorni za umanjenje vrednosti te banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: