Orbović: Tražimo odgovore od Vlade

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da sindikat očekuje odgovore od Vlade Srbije i da proteste ne organizuje protesta radi.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 15.09.2010.

15:49

Default images

"Na naše zahteve konkretno može da odgovori Vlada Srbije i to se od nje očekuje, kao kada je u pitanju Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i očekujemo da onaj zakon koje zakon uputio u skupštinsku proceduru (Vlada), taj zakon i povuče", rekao je Orbović.

Samostalni sindikat sutra će u Kruševcu organizovati prvi u nizu najavljenih protesta zbog loše ekonomske i socijalne situacije i zatražiti povlačenje Predloga izmena i dopuna Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju iz skupštinske procedure i ukazati na na veliku nezaposlenost, niske i neredovne zarade, kao i na najnovije poskupljenje osnovnih namirnica i energenata.

Upitan šta znači "istinski socijalni dijalog", Orbović je odgovorio da je Vlada ne postavlja pred Socijalno ekonomski savet osnovna pitanja koja bi taj Savet trebalo da reguliše i iznese stavove i mišljenja o njima.

"Poslednji primer je Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je sistemski zakon i koji nikako ne bi mogao da uđe u skupštinsku proceduru bez mišljenja Saveta. To nigde u svetu ne postoji i ne znam čiji je pritisak, da li Međunarodnog monetarnog fonda ili koga već, da taj zakon bez diskusije bude na Savetu", rekao je Orbović.
On je kazao da to znači "automatsko degradiranje" socijalnog dijalog i Saveta i da samim tim nema ni suštinskog dijaloga niti aktivnosti koje bi se vodile kroz Savet.

"Samim tim, i druga veoma značajna pitanja, kao što su cene i kolektivni ugovori, ne dolaze na Savet i on gubi svoju ulogu i značaj. Zato se moramo boriti za pravi socijalni dijalog i da se traži rešenje za probleme. Očekujemo dijalog i kvalitetna rešenja koja postoje", rekao je Orbović.

Na pitanje da li i ostali sindikati dele stavove Samostalnog sindikata, Orbović je odgovorio da posle duže vremena postoji "jedinstvo na sindikalnoj sceni".

"Jedino, možda zbog tehničkih razloga, Sindikat Nezavisnost u ovom momentu nije aktivan sa nama, ali u potpunosti, kako je bar nama poslao poruku, podržava ovakve aktivnosti i njihovi ljudi na terenu će se priključiti našim akcijama", naveo je Orbović.

Cvetković: Vlada i sindikati u stalnom kontaktu

Premijer Mirko Cvetković, sa druge strane, je kazao i da su Vlada Srbije i sindikati u stalnom kontaktu na nivou resornog ministarstva i razgovaraju o problemima zbog kojih su najavljeni protesti radnika.

Jedan od ključnih problema, rekao je Cvetković, predstavlja potpisivanje granskih kolektivnih ugovora i taj problem je teško rešiti jer su stavovi poslovaca i sindikata različiti.

Vlada pokušva da bude posrednik izmedju te dve grupe, kazao je Cvetković i dodao da očekuje da će problemi biti uspešno rešeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: