Srbija lider u proizvodnji hrane

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže da je Srbija lider u regionu u prehrambenoj industriji, koja može biti njen brend na zajedničkom evropskom tržištu.

Srbija

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 15.09.2010.

14:42

Default images

Cvetković kaže da je pitanje nezaposlenosti ključno za Srbiju iako se izlazi iz kriza i zato je otvaranje novih pogona i radnih mesta veoma važno.

"Prehrambena industrija ima poseban znacaj za Srbiju, koja može da postane lider te industrije, kao što u regionu već i jeste", kazao je Cvetković.

Otvarajući novu liniju za proizvodnju čipsa firme Marbo, koja je deo američke multinacionalne kompanije Pepsiko, Cvetković je ocenio da će novi pogon, u koji je uloženo 20 miliona evra, podstaći razvoj poljoprivrede u Srbiji.

Cvetković je rekao da će 100 radnika direktno zaposlenih u tom pogonu, sa još 400 indirektno zaposlenih, pomoći rešavanje problema nezaposlenosti.

"Srbija želi sve ono što nam ovaj pogon daje - ulaganje u granu koja je izvozno orijentisana, obezbeđuje razvoj drugih grana i otvara nova radna mesta", izjavio je Cvetković. Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da su Srbiji potrebni investitori kakav je Pepsiko.

„Šansa koju ova investicija nudi znači mnogo više posla za poljoprivrednika, pošto je Pepsiko izuzetno zadovoljan kvalitetom industrijskog krompira“, izjavio je Dinkić.

On je najavio da će Vlada pomoći Pepsiku da obuči poljoprivrednike da sade još više industrijskog krompira, koji može još više da se izvozi. Dinkić je ocenio da se Srbija lagano izvlači iz ekonomske krize.

Dinkić je kazao da bi i svi drugi investitori u Srbiji trebalo da vode računa o životnoj sredini kao Marbo. On je ocenio da Srbija lagano izlazi iz ekonomske krize, ali je dodao da nije zadovoljan trenutnom situacijiu iako vidi bolje dane. "U Srbiji se 80 novih stranih kompanije interesuje za otvaranje novih pogona", kazao je ministar ekonomije.

Marbo veruje u tržište Srbije

Predstavnici Pepsika su kazali je da će nova linija značiti povećanje broja zaposlenih u Marbo produktu na oko 1.400 radnika, a ulaganje će indirektno otvoriti i 400 radnih mesta u proizvodnji krompira i održavanju pogona.
Predsednik kompanije Pepsiko za jugoistočnu Evropu Aleksej Mekonošin kaže da su planovi ove kompanije da postane lider na domaćem i na regionalnom tržištu grickalica i naveo da potrošači već poznaju sisroku lepezu proizvoda i brednova ove kompanije. On je istakao da ova kompanija ima poverenje u tržište Srbije koje, kako je ocenio, obećava. "Ponosni smo što smo, tokom krize i uprkos ekonomskim teškoćama na koje nailazimo, posvećeni investiranju na srpko tržište", rekao je Mekonošin.

Kapacitet nove linije za proizvodnju čipsa, kako je istaknuto, veći je 1,5 puta od postojeće linije. Nova linija je u potpunosti automatizovana i energetski efikasnija, kažu u toj kompaniji.

Marbo produkt je od 2008. godine deo velike međunarodne grupacije za proizovodnju pića i hrane Pepsiko, a proizvodne pogone ima i u Laktašima, u Bosni i Hercegovini (BiH), a proizvode plasira u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Grčkoj.

Kompanija ima širok portfolio brendova i proizvodnih linija kao što su „Flipsy“, „Max“, „Clipsy“, a tu su i jezgrasti proizvodi (kikiriki, bademi, pistaći) marke „Gud“.

Zvaničnici Marbo produkta su rekli da je njihova firma najveći otkupljivač krompira u Srbiji, a ima i sopstvenu proizvodnju krompira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: