LDP: Država da otkupi akcije NIS-a

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović kaže da bi država trebalo da počne sa otkupom akcija NIS-a od građana po povlašćenoj ceni.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 15.09.2010.

14:25

Default images

On dodaje da bi država trebalo da građanima, za svaku akciju NIS-a koju otkupi od njih, otpiše po 10 evra duga za struju, gas, poreze, grejanje i druge troškove prema javnim preduzećima.

"Predlažemo da država, preko EPS, Srbijagasa i drugih javnih preduzeća počne sa konverzijom i otkupom po povlašćenoj ceni. Država bi akcije kupovala po garantovanoj ceni od 4,8 evra po akciji, a građanima koji njoj prodaju akcije, dugovi prema državi bi bili otpisivani u iznosu od 10 evra za svaku prodatu akciju", naveo je Jovanović.

Jovanović je istakao da bi država umesto što drži građane "u poluropskom položaju" zbog nenaplativih dugova domaćinstava, trebalo da im ponudi da plate dugove konverzijom jeftinih akcija NIS-a koje im je "udelila protiv njihove volje".

"Neshvatljivo je da država nezainteresovano gleda srozavanje berzanske cene akcija preduzeća koje je prvo uništila, a onda katastrofalnim energetskim sporazumom predala naftnoj kompaniji druge države", naveo je Jovanović.

Dodao je da je mnogo bolje da država na taj način pomogne građanima i poveća svoj uticaj, nego da dozvoli prodaju akcija po ceni od 4,8 evra ruskoj strani koja bi kasnije, kao većinski vlasnik, naplaćivala od tih istih građana nasleđene dugove.
"Druga neophodna mera je pomoć u formiranju većih paketa akcija koje će biti ponuđene na prodaju, i to kroz garanciju države da će učestvovati u ovoj tržišnoj operaciji svojim akcijskim udelom u NIS-u", naveo je Jovanović.

Predsednik LDP je objasnio da bi država, ako bi se to dogodilo, mogla da upotrebi nekoliko legitimnih mera kojima bi čvršće povezala svoje akcije i akcije građana, i da postepeno, u skladu sa uslovima na tržištu, zajednički na njemu nastupa kako bi podigla atraktivnost akcija i uvećala njihovu cenu.

"Kroz sporazum sa Rusijom, čiju hitnu reviziju traži LDP, vlast se odrekla bilo kakve ambicije da utiče na budućnost NIS-a i njegovu vrednost. Time je direktno oborila i trenutnu, i buduću cenu akcija gotovo pet miliona gradjana Srbije koji su postali mikro akcionari. Sada država drži u posedu nešto manje od 30 odsto akcija NIS-a što je, zbog odluke da se ruskoj strani prepusti apsolutno upravljanje u kompaniji, potpuno umrtvljen kapital", naveo je Jovanović.

Jovanović je kazao da država mora da pokrene i snažnu akciju informisanja građana o svim posledicama odluke da akcije prodaju u ovom trenutku i pod vrlo nepovoljnim uslovima. Time bi se sprečila masovna prodaja malih paketa akcija u bescenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: