Službenici i bespravno u stanovima?

Zamenik šefa kabineta potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića, Sandra Dokić, koja bespravno koristi državni stan od 102,5 kvadrata.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 15.09.2010.

11:53

Default images

Dokićeva za taj stan u beogradskoj ulici Vojislava Ilića nema rešenje Vlade Srbije, a inače je iz Beograda. Zamenica šefa kabineta potpredsednika Vlade, međutim, to negira.

Funkcionerima Vlade Srbije službeni stanovi dodeljuju se ukoliko žive u nekom drugom gradu i nemaju svoju imovinu u Beogradu. Najčešće su korisnici ministri i državni sekretari.

Prema poslednjim informacijama koje su bile dostupne medijima, Vlada Srbije ima na raspolaganju 125 stanova. Većina stambenih jedinica, kojih je ranije bilo znatno više, prodata je u vreme vlade Vojislava Koštunice.

Tada je doneta uredba kojom je dozvoljen otkup pa je u vreme Koštunice otkupljeno 288 stanova. Od ukupnog broja prodatih državnih stanova, najviše je novih vlasnika u Beogradu, gde su državni službenici otkupili čak 41 stan.

Veličina se kreće od 50 do 100 kvadratnih metara, ali prema ranijim podacima Direkcije, najzastupljeniji su oni od oko 90 kvadratnih metara na Novom Beogradu. Vlada Srbije je na preporuku Generalnog sekretarijata prošle godine usvojila odluku o zabrani otkupa državnih stanova.
Dva poznata slučaja poigravanja sa državnom imovinom koja su procurila u javnost vezana su za bivšeg ministra Predraga Bubala i za svojevremeno blisku saradnicu Vojislava Koštunice Nedeljku Stanisavljević.

Bubala, za koga se navodi da ima više od jednog stana, međutim, nije bilo moguće isterati iz službenog stana. Stanisavljevićeva je, međutim, prozvana još 2005, kada je na mestu republičkog savetnika za medije pri Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije, eto, zaboravila na vreme da prijavi imovinu.

Danas uz njeno ime stoji stan od 72 kvadratna metra koji je dobila u beogradskoj opštini Palilula. Otkupila ga je za milion dinara, ili, prema sadašnjem kursu, za nešto manje od 10.000 evra.

Juče nije bilo moguće saznati preciznije informacije o korišćenju stana činovnice iz Krkobabićevog kabineta. U Sekretarijatu je rečeno da nemaju u evidenciji da je stan dodeljen na korišćenje. U kabinetu potpredsednika Jovana Krkobabića, savetnik za odnose sa medijima Miloš Čolić kaže da nije njegov posao da proverava ko gde živi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: