Delta:Prodaćemo 50% Maksija u 2010.

Do kraja godine okončaćemo pregovore o prodaji do 50 odsto vlasništva trgovinskog lanca Maksi i tada ćemo znati imamo li nove partnere, kažu u kompaniji Delta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2010.

21:17

Default images

Jelena Krstović, direktor korporativnih komunikacija u Delta holdingu, kaže da su uz belgijski Delez stigle ponude od više investicionih fondova iz EU i SAD

Ona tvrdi da razlog prodaje ne leži u finansijskim problemima pošto ne postoje i dodaje da u svetu kapital ide na tržište kad najviše vredi, kad partneri traže i kad ide uz strateške razvojne planove.

"Mi ih imamo u Srbiji, regionu i na novim tržištima", kaže Jelena Krstović, koja, upitana ko su tačno i za koji procenat ponaosob zainteresovani potencijalni strani partneri, odgovara da je potpisan ugovor o tajnosti pregovora koji ne može da krši.

"Ovo je za nas jubilarna godina, 12. decembra obeležavamo deset godina od osnivanja Maksija, a dogodine 4. februara su dve decenije od osnivanja Delte. Pokazali smo trajnost u veoma turbulentnom vremenu zato što kompanijom ne upravlja jedan čovek, već sistem. Ovakva organizacija upravljanja se i u svetu pokazala kao jedina uspešna", dodaje Krstović.

Ona, ipak, dodaje i da je bilo "puno poslovnih i kadrovskih promašaja, ulazaka u neke poslove i prekidanja. Nisu svi poslovi za svaki trenutak".

Odgovarajući na pitanje postoji li veza između problema koje Delta upravo ima sa Milkom Forcan i pregovora o prodaji dela vlasništva u Maksiju, Jelena Krstović kaže da "tu nema korelacije ni po kom osnovu. Sukob sa Milkom Forcan je izvan okvira Delte i taj problem rešavaju advokati i sudovi". Na pitanje da li će novac inkasiran prodajom dela Maksija dominantno ići za vraćanje kredita ili u strateški razvoj, Krstović odgovara da će, "ako dođe do prodaje, deo ići za servisiranje tekućih obaveza, ostatak u razvoj maloprodaje i agrara".

"Do kraja godine otvaramo hipermarket Tempo u Istočnom Sarajevu, od preko 7.500 kvadrata, investirano je 6,75 miliona evra, zaposlićemo 110 radnika. A u banjalučku Bosku koja se uskoro otvara investirali smo oko dva miliona evra i otvorili oko 150 radnih mesta", navodi ona.

Što se Srbije tiče, Delta u Kragujevcu do kraja novembra otvara Tempo na oko 9.000 kvadratnih metara, što je početak gradnje prvog „Delta parka“, vrednog skoro 25 miliona evra. "Uz Tempo, imaćemo hipermarkete za tehničke uređaje, kućne ljubimce i 'Uradi sam'. I oko 600 zaposlenih", kaže Krstović.

Istovremeno, tokom decembra će u Sofiji biti otvoren Tempo, najveći hipermarket na Balkanu vredan oko 25 miliona evra, sa oko 500 zaposlenih. "Još desetak manjih supermarketa širom Bugarske trenutno gradimo. Na primorju plasiramo oko 400 proizvoda iz Srbije. Osim toga, kupili smo plac u Tirani - albansko tržište je veoma perspektivno. Prvi Tempo hipermarket počinje da radi dogodine", dodaje ona.
Direktor korporativnih komunikacija u Delta holdingu kaže da je poslovno težište Delte ipak u agraru i dodaje da je u voćnjak i hladnjaču u Čelarevu investirano oko 20 miliona evra, a za tri godine u planu je dalja investicija od oko 30 miliona evra u voćnjak i proširivanje kapaciteta hladnjače.

"Sa danskim stručnjacima razvili smo farmu svinja u Staroj Pazovi, jednu od najsavremenijih u regionu. Sa holandskim uskoro počinjemo izgradnju staklenika u Bogatiću", kaže ona.

Govoreći o izvozu hrane na rusko tržište, ona kaže da "ne možemo da izvezemo onoliko, koliko traži rusko tržište, jer veliki broj naših proizvoda ne ispunjava standarde koji važe u Rusiji i u EU. U proizvodnji voća i povrća Srbija mora da poštuje međunarodne standarde. Na primer, jabuka ili krastavac moraju imati propisan kvalitet, izgled, boju, čak i veličinu".

Krstović kaže da bi poljoprivreda trebalo da bude primarna delatnost u Srbiji. "To je tradicija, ali i jedina komparativna prednost ne samo u regionu već i u Evropi. Država mora da je opredeli kao osnovnu delatnost, da se time bavi strateški. Ostalo je malo vremena. Ovo su poslednji trenuci da se pre ulaska u EU pozicioniramo kao najkvalitetniji poljoprivredni proizvođač", napominje Jelena Krstović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: