UPS: I poslodavci teško žive

Poslodavci razumeju težak materijalno položaj zaposlenih, ali je stanje u privredi Srbije takvo da nije moguće bilo kakvo povećanje osnovice zarada.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.09.2010.

09:57

Default images

Nije moguća ni isplata toplih obroka i regresa, finansiranje održavanja radno-proizvodnih takmičenja i igara i drugih beneficija, navodi Unija poslodavaca Srbije (UPS).

"Zahtevi za povećanjem zarada i drugih beneficija na osnovu granskih kolektivnih ugovora su nerealni", naglašavaju u UPS.

U Srbiji se još troši više nego što se zarađuje i kao posledicu imamo sve veću zaduženost zemlje i ogroman spoljnotrgovinski deficit, kažu u UPS i navode da sindikati moraju uvažiti realnost i princip da se uvek može pregovarati o podeli onoga što se zaradi, ali u trenutku kada najveći deo privrede radi na ivici održivosti ili knjiži gubitke UPS neće potpisati granske kolektivne ugovore.

Ta organizacija podseća javnost i "da je pad BDP-a u 2009. godini bio tri odsto, a da je rast BDP na početku 2010. godine svega 0,6 odsto".

"Ostvareni rast je posledica povećanja proizvodnje i izvoza US Steel Srbija koji je gigant metalskog kompleksa", naglašavaju u UPS ali podsećaju da je "privreda Srbije još daleko od povratka na nivo iz 2008. godine".

Unija poslodavaca Srbije razume da zaposleni teško žive, ali i sami privrednici su pod velikom opterećenjem i mnogi od njih se svakodnevno bore da održe svoje firme.

"Opterećenja rada po sadašnjem Zakonu o radu i Opštem kolektivnom ugovoru su 128 odsto u odnosu na neto platu, što je najviše u Evropi. Zbog toga je OKU zamrznut početkom 2009. godine, s ciljem da se sačuvaju radna mesta i smanje opterećenja poslodavcima koji nisu bili u mogućnosti da servisiraju ovolike izdatke", navodi UPS.

To poslovno udruženje smatra i "da ukoliko sindikati smatraju da postoji neka druga realnost i da neko može da im ponudi više od onoga što je trenutno moguće imaju punu slobodu da nađu socijalne partnere spremne da privrednim subjektima koje zastupaju nametnu značajno uvećane obaveze".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: