Struja i gas neće poskupeti u 2010.

Cena struje neće se menjati i do kraja godine neće biti razmatrano poskupljenje struje, prenose mediji saznanja iz Vlade Srbije.

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 09.09.2010.

21:13

Default images

Vlada je spremna da razgovara o najavljenom poskupljenju struje i gasa, ali ne i da odobri da ovi energenti u dogledno vreme značajnije poskupe, potvrđeno je medijima u Vladi Srbije.

Elektroprivreda Srbije zatražila je mišljenje o poskupljenju struje. Spominje se da je EPS naveo rast cene od pet do deset odsto, a izgleda da je EPS procenio da je najrealnije poskupljenje od 8,9 odsto.

Ministarstvu finansija nije stigao zahtev za poskupljenje struje, pa ne treba ni spekulisati o tome koliko bi procenata to poskupljenje iznosilo, kaže ministarka finansija Diana Dragutinović. Ona je rekla da o eventualnom poskupljenju struje ne odlučuje samo Ministarstvo finansija, već celokupna Vlada.

Dragutinović je navela da do sada Vlada nije raspravljala o povećanju cene električne energije, a da će kabinet premijera Mirka Cvetkovića odlučiti o tome, kao što odlučuje o svim cenama koje su pod kontrolom države.

Međutim, mediji navode da u Vladi ističu da o poskupljenju struje tokom ove godine nema ni govora i dodaju da Vlada može uticati na cenu struje jer je to resurs koji se za razliku od gasa ne uvozi. "Ne bismo ni da gas poskupljuje, ali je razlika u činjenici da se on uvozi. Cena gasa zavisi od tržišta jer je to svetski berzanski proizvod. Ako gas bude poskupeo na tržištu to direktno utiče i na kretanje cene", kažu u Vladi Srbije.

Srbijagas još uvek nije podneo zahtev Agenciji, a u ovom preduzeću spominju od ranije da bi gas trebalo da poskupi 18,2 odsto. Međutim, još je neizvesno da li će biti promena na tržištu gasom.

U Vladi dodaju da u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića i među ministrima „ne postoji raspoloženje da gas poskupi, ali korekcija cene ne zavisi od Vlade već situacije na tržištu“.

"Vlada će, svakako, uzeti u razmatranje tvrdnje koje je ovih dana izneo generalni direktor Srbijagasa i, ukoliko se pokaže da je zaista ugroženo poslovanje ove firme, razmatraće se poskupljenje. Međutim, poskupljenje neće moći, kako je to najavljeno iz Srbijagasa, da iznosi preko 18 odsto, već znatno manje", objašnjavaju u Vladi Srbije.

U Vladi dodaju da će intenzivno raditi na mogućim rešenjima aktuelnog problema sa cenom gasa. "Međutim, ako se odobri da gas poskupi u najavljenom procentu, udar na cene bio bi takav da bi se probio ciljani nivo inflacije, a što bi moglo da donese i mnogobrojne druge probleme", dodaju u Vladi.

EPS naplaćuje 300 dinara za obračunsku snagu

Elektroprivreda Srbije od januara 2011. planira i da zbog novog tarifiranja obračunske snage po svakom računu uzme dodatnih 300 dinara. Kako kažu u Agenciji za energetiku, svi potrošači sa trofaznim brojilima, koji troše do 350 kilovati mesečno, obračunsku snagu (6,9 kw) ubuduće će plaćati 480 dinara umesto dosadašnjih 192.

"Svi potrošači imali su rok do 31. decembra prošle godine da sa distribucijama dogovore koliku će obračunsku snagu koristiti. Od toga zavisi koliko kućnih aparata možete istovremeno da uključite. Taj rok je produžen do kraja ove godine, jer je prema našim informacijama vrlo malo građana prijavilo novu obračunsku snagu", kaže Ljuba Maćić, predsednik saveta Agencije za energetiku.

Ukoliko žele da izbegnu poskupljenje računa za najavljenih 300 dinara, građani se mogu obratiti lokalnim distribucijama kako bi im stavili limitatore na brojila. Međutim, u EDB-u su objasnili da čitava procedura oko postavljanja limitatora košta oko 2.000 dinara.

"Ako hoćete da vam se smanji obračunska snaga podnosite zahtev na šalteru lokalne distribucije i tražite da vam se postave limitatori na brojilo. Procedura podrazumeva da naš službenik pregleda kakva je situacija na terenu i šta je potrebno da se uradi na instalaciji da bi se postavili limitatori. Onda dobijete tehničke uslove i na osnovu njih angažujete ovlašćenog električara kako bi uradio te radove", objasnili su nam u EDB-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: