Mlekari traže pet dinara premije

Udruženje proizvođača mleka Srbije traži povećanje premija za mleko sa 1,5 dinara na pet dinara po litru i za individualne proizvođače i za velike farme.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2010.

16:24

Default images

Predsednik Upravnog odbora udruženja Ljubiša Jovanović kaže da proizvođači za početak žele da se vrati na nivo premija od pre dve godine.

"Pet evro centi bi to bio dobar početak", iako bi to i dalje bile najmanje premije u regionu, rekao je on i pozitivno ocenio najavu Ministarstva poljoprivrede da se u sistem subvencionisanja vrate i veliki proizvodni sistemi.

Proizvođači mleka traže i da se dodatno stimuliše poboljšanje rasnog sastava krava, odnosno da se kao do sada ne daju ista sredstva za različite rase goveda, rekao je Jovanović. Kako je dodao, proizvođači zahtevaju i da se premira ukrupnjavanje, odnosno povećanje farmi, jer je "proizvodnja mleka u ruralnim područijima sa jednim do dva grla nerentabilna i zdravstveno opasna".

On je kazao da nestašica mleka na tržištu nije rezultat nečije zle namere već je posledica odlivanja velike količine mleka u sive tokove prerade i prodaje, kao uništavanja velikog broja stada zbog nerentabilne proizvodnje.

U Srbiji se proizvodnja mleka u poslednjih 10 godina gotovo nije povećavala iako je standard stanovništva rastao, a čak 40 odsto mleka u Srbiji se prodaje "od kuće" i tako ne ulazi u legalne tokove, naveo je on.

Jovanović je rekao da godišnja vrednost proizvodnje mlekarstva Srbije iznosi 400 miliona evra, ali je istovremeno Srbija i zemlja sa najmanjom prosečnom veličinom farmi u Evropi, jer svaka evidentirana farma u proseku ima 2,8 grla, dok je u EU prosek 20 grla.

Niska je i prosečna proizvodnja po farmi, koja u Srbiji iznosi 16 litara dnevno, dok je prosek u EU 250 litara. U Srbiji je prosečna proizvodnja mleka po kravi 2.500 litara, dok je prosek EU 7.500 litara, naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: