Imlek: Stabilizacija u oktobru

Generalni direktor kompanije Imlek Slobodan Petrović kaže da od oktobra očekuje stabilizaciju situacije na tržištu mleka.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.09.2010.

16:11

Default images

"Da nije došlo do obećanja da će se premije ponovo davati i velikim proizvođačima, a ne samo individulanim gazdinstvima, kriza bi se protegla do decembra", rekao je on.

Petrović je ponovio da Imlek, preko svoje matične kompanije Dunav hrana grupa, preusmerava prema Srbiji sve raspoložive količine sirovog mleka iz sojih proizvodnih kapaciteta u susednim zemljama.

Prema njegovim rečima, "u ovom trenutku Imlek isporučuje oko 700.000 litara mleka dnevno srpskom tržištu, a mlekara u Subotici (takođe u sastavu Dunav hrana grupe) prerađuje oko 130.000 litara mleka dnevno".

"Mi smo i do sada smanjivali izvoz kada smo primetili da će doći do nestašice i povećavali smo uvoz u Srbiju iz naših prerađivačkih kapaciteta iz Bosne", kazao je on i istakao da se trenutno mesečno uvozi oko milion litara sirovog mleka iz te zemlje, a da je izvoz kompanije smanjen za 20 odsto.

Prema njegovim rečima, stabilizacija vremenskih prilika je takođe pozitivno uticala na proizvodnju, jer su krave počele da proizvode više mleka, pa je i prerada povećana.

"Trenutno Imlek dnevno otkupi oko 650.000 litara mleka u Srbiji, dok je otkup u julu i avgustu bio 570.000 litara dnevno", naveo je Petrović.

On je izrazio zadovoljstvo odlukom Ministarstva poljoprivrede da pomogne mlekarskoj industriji. Naglasio je da će ukoliko se to obećanje realizuje, to imati pozitivan uticaj na proizvođače koji će moći da ulože više novca u hranu, zbog čega očekuje da će se "situacija brže stabilizovati nego da se to nije desilio".
Imlek, kako je kazao, iako građani imaju percepciju da je kompanija veoma velika, zauzima samo oko 30 odsto tržišta mleka u Srbiji, zbog čega sve količine koje dodatno uveze nisu dovoljne da se celo tržište zadovolji, "jer naši konkurenti nisu u mogućnosti da uvoze mleko i manjak se mora i dalje osetiti".

On je dodao da Imlek povećao proizvodnju pasterizvanog mleka za 15 odsto, da je smanjio proizvodnju dugotrajnog mleka, ali je naveo da to povećanje još nije dovoljno "da se zadovolji glad za pasterizovanim mlekom".

Pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Miloš Milovanović ponovio je da je to Ministarstvo odlučilo da će nakon rebalansa budžeta premije za mleko ponovo dobijati i pravna lica, odnosno veliki proizvođači, a ne kao do sada samo individualna gazdinstva.

"Rezultat dosadašnjih razgovora Ministarstva poljoprivrede i svih zainteresovanih učesnika u procesu proizvodnje, prerade i plasmana mleka i mlečnih proizvoda je da se kompanija Imlek obavezuje da količine svojih proizvoda koje plasira na inostrano tržište preusmeri na domaće tržište kako bi obezbedila snabdevenost u dovoljnim količinama", rekao je on.

On je dodao da je Ministarstvo poljoprivrede od premijera Srbije Mirka Cvetkovića dobilo uveravanje da će rebalansom budžeta za ovu godinu i u budžetu za 2011. godinu dobiti veća sredstva koja će biti raspoređena svim učesnicima u procesu proizvodnje, prerade i plasmana mleka, bez obzira da li se radi o pravnim ili fizičkim licima.

Dragin: Biće dovoljno mleka

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin kaže da se iskreno nada da će sektor mlekarstva u Srbiji, zahvaljujući dodatnim finansijskim podsticajima države i većom otkupnom cenom mleka, početi da beleži pozitivne trendove.

Dragin je istakao i da će "što je najbitnije, građani Srbije imati dovoljno mleka po adekvatnim i prihvatljivim cenama u prodavnicama".

Ministarstvo poljoprivrede će se, kao i do sada, za sve svoje buduće uredbe isključivo voditi onim što predlažu proizvođači mleka, koji se "ceo dan se bore sa problemima koji tište taj sektor", izjavio je Dragin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: