Delta najveća kompanija u Srbiji

Na tradicionalnoj listi TOP 500 najvećih preduzeća u srednjoj i istočnoj Evropi našlo se 12 preduzeća iz Srbije, saopštila je kompanija Diloit.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2010.

14:31

Default images

Među 10 najbolje plasiranih firmi iz Srbije četiri su iz energetskog sektora, dve iz oblasti medija i telekomunikacija samo je jedna iz industrijskog sektora.

Od domaćih preduzeća najuspešnije je Delta, na 72. mestu, sa ukupnim prihodima od prodaje u iznosu od 1,65 milijarde evra uz neto profit od 46,5 miliona evra, pokazuje rang lista revizorsko-konsultantske kuće Diloit.

Na listi najbolje plasirana nakon Delte je kompanija EPS na 75. mestu, a sledi ga PTT Srbija na 101. mestu. Ove godine na listi najboljih kompanija iz centralne Evrope, Naftna industrija Srbije (NIS) se nalazi na 109. mestu, dok se "Telekom Srbija" pozicionirao na 118. mestu. Srpska kompanija EFT holdings je na 149. poziciji, a sledi ga Delta maksi na 239. mestu. Među 500 najboljih su i Srbijagas, koji se pozicionirao na 308. mestu po nivou ostvarenih prihoda, "US Stil Srbija" na 351. mestu i Merkator S na 419. mestu.

Kao i u proteklim godinama, poljski PKN Orlen i mađarski MOL su zadržali vodeće pozicije, dok je češki energetski gigant ČEZ zadržao treću poziciju, potiskujući češku Škodu na četvrto mesto.

Na celokupnoj listi zemalja srednje i istočne Evrope najzastupljenije su kompanije iz sektora robe široke potrošnje i transporta (34 odsto) i sektora energetike i resursa (29 odsto).

Najveće kompanije iz sektora robe široke potrošnje u Adria regionu su hrvatski Agrokor (na 18. mestu liste TOP 500), a slede Merkator Grupa (na 35. mestu) i srpska Delta na pomenutom 72. mestu.

Istovremeno, promet robe u maloprodaji tokom 2009. bio je manji za 5,4 odsto u odnosu na 2008. u tekućim cenama, odnosno 12,3 odsto u stalnim cenama.

U Diloitu navode da se kada je reč o Srbiji na kratak rok ne očekuje rast kupovne moći stanovništva i da će u narednom periodu prodavci hrane i pića imati manje problema u poslovanju od firmi koje se bave nekim drugim delatnostima.

Žarko Mijović iz Diloita je kazao da se kada je reč o sektoru robe široke potrošnje može očekivati dolazak novih svetskih kompanija i trgovinskih lanaca u Srbiju, širenje mreže postojećih trgovinskih lanaca ali se očekuje i rast učešća privatnih robnih marki.

Duvan i DDOR na listi osiguranja, nema banaka

Na Top listi osiguravajućih društava prema bruto obračunatoj premiji našli su se Dunav osiguranje na 42. mestu i DDOR na 50. mestu. Iako srpske banke nisu zastupljene na Top listi 50 najvećih banaka bankarski sektor Srbije u ovoj godini karakterišu visoka likvidnost, zadovoljavajući stepen kapitalizacije i indeks koncentracije koji je ostao na relativno umerenom nivou, ističe se u saopštenju Diloita.

U bankarskom sektoru među 10 najvećih banaka u Centralnoj Evropi plasirale su se poljske, mađarske i češke banke dok je slovenačka NLB banka na sedmom, a hrvatska ZABA banka na 10 mestu. Od osiguravajućih kuća medju 10 najvećih je, i to na petom mestu, Triglav Osiguranje.

U sektoru energetike najbolje rangirani u regionu su hrvatska naftna kompanija INA, trgovac naftnim derivatima Petrol Grupa i srpski EPS.

Rafinerija nafte Okta i ove godine je jedina kompanija iz Makedonije koja se plasirala na 445. mesto i zabeležila pad sa prošlogodišnjeg 344. mesta.

Taj sektor beleži značajan pad prihoda od 20 do 30 odsto u 2009. u odnosu na 2008. zbog smanjenja prosečne cene nafte i gasa. Značajno je istaći da nije bilo bitnijih promena vlasničke strukture u energetskom sektoru u regionu i u naftnom sektoru se može očekivati brža realizacija dogovorenih investicija.

Od farmaceutskih kuća iz Adria regiona na listu su se plasirale samo tri kompanije slovenačke Krka i Lek i hrvatska Pliva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: