Evro 107 dinara do kraja godine

Dinar će krajem ove godine vredeti oko 107 dinara, dok su projekcije da će poslednjeg dana 2011. godine moći da se dobije 110 dinara za jednu evropsku monetu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2010.

00:05

Default images

To su procene sa kojima ovih dana predstavnici Vlade Srbije ulaze u krojenje državne kase za narednu godinu.

Analize na bazi kojih se radi proračun budžeta i obračunavaju obaveze koje država ima prema inokreditorima i raznim finansijskim institucijama u svetu, bazirane su na većem prilivu deviza u narednoj godini.

Taj priliv deviza trebalo bi da bude ostvaren pre svega privatizacijom Telekoma, ali i od većeg obima direktnih stranih investicija. Ako država ostvari privatizacioni priliv od preko 1,5 milijardi evra, a koliko će, prema dosadašnjim saznanjima, pristići od prodaje većinskog paketa u nacionalnom teleoperateru i još toliko sredstava u Srbiju dođe po osnovu direktnih stranih investicija, izvesno je da će se povećati ponuda deviza, a što će, automatski, uticati i da se dinar drži stabilno, konstatuju u Vladi Srbije.

Procenu o prilivu direktnih stranih investicija od 1,5 milijardi evra u Vladi, inače, smatraju “donjom granicom” ino-ulaganja za narednu godinu.

Prema interesovanju koje je ove godine prisutno za ulaganje u Srbiju, a i prema već planiranim projektima moglo bi se reći da će priliv direktnih stranih investicija biti bar dve milijarde evra, konstatuju u Vladi Srbije i podsećaju da će ovaj priliv, osim stabilnijeg kursa, izvesno dovesti i do višeg privrednog rasta.

Kao što je poznato, projekcije Međunarodnog monetarnog fonda su da će Srbija u narednoj godini imati privredni rast od tri odsto. Međutim, ako se ostvari viši priliv ino-ulaganja, izvesno je i da će stopa rasta BDP biti oko četiri procenta BDP, dodaju u Vladi.

U ovoj godini odsustva priliva privatnog kapitala, kurs je presudno bio određen platnim bilansom, a u Vladi veruju da u narednoj godini to neće biti slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: