Država naplaćuje šetnju 100 dinara?

Za boravak u zaštićenim prirodnim područjima plaćaće se novčana naknada. Za ulazak automobilom na Kopaonik cena 200 dinara, a za pešačenje 100 dinara.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 08.09.2010.

10:42

Default images

Pri ulasku u nacionalne parkove, parkove prirode i rezervate, posetioci će već od jeseni morati da plate naknadu za korišćenje zaštićenog područja.

Taksa će se naplaćivati po osobi i predstavljaće neku vrstu pojedinačne ulaznice, dok se druga tarifira za ulazak motornih vozila.

Predstavnici četrdesetak zaštićenih prirodnih područja Srbije ("Kopaonik", "Tara", "Fruška gora", "Đerdap", "Uvac", "Vlasina", "Golija"...) krajem avgusta održali su sastanak na Kopaoniku, kako bi se dogovorili o ovom "cenovniku".

Jer, prema Vladinoj Urebi o naknadi za korišćenje područja koja je letos stupila na snagu, svakom zaštićenom području daje se mogućnost da samostalno formira visinu ove naknade, ali bez većih odstupanja od drugih. "Naknada za korišćenje područja NP "Kopaonik" za ulazak putničkih vozila naplaćivaće se na dva punkta, Brzeće i Jošanička banja i koštaće 200 dinara. Pojedinačna ulaznica za odrasle biće 100 dinara, a decu 50 dinara", rečeno je u NP "Kopaonik".

Ovo je zasada predlog odluke našeg nacionalnog parka koji bi trebalo da bude potvrđen i na Upravnom odboru koji će se održati za koji dan.

Ovde nam je rečeno i da su predložene naknade za ulazak u NP "Fruška gora" nešto niže - za odrasle 84, a decu 42 dinara. U ovom NP, inače, već se naplaćuje naknada za ulazak motornih vozila i ona iznosi 100 dinara.

Predstavnici zaštićenih područja, kako je potvrđeno u NP "Kopaonik", još jedino nisu uspeli da se slože oko iznosa visine naknade za teretna vozila - fapove, kamione sa prikolicama, traktore.

"Kako su oni i najveći zagađivaći životne sredine čuli su se predlozi da naknada za ova vozila ide čak i do 2.000 dinara" , kažu nam u NP "Kopaonik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: