Đorđević: Nismo znali cenu Luke

Agencija za privatizaciju nije bila upoznata sa novom procenom vrednosti Luke Beograd, kaže Miodrag Đorđević, bivši direktor Agencije za privatizaciju.

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 08.09.2010.

00:15

Default images

Protiv njega je, zajedno sa još 16 lica, Savet za borbu protiv korupcije podneo krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja u slučaju prodaje akcija Luke Beograd.

Đorđević navodi da akcije Luke nisu bile kotirane na Berzi jer rukovodstvo firme iz nekog razloga nije objavilo prospekt, pa je knjigovodstvena cena od 497 dinara, bila je jedini reper za ponudu Vorldfina.

On kaže i da još nije video prijavu Saveta pa ne može ni da je komentariše, a nije želeo da kaže ni da li ga je policija kontaktirala u vezi sa tim slučajem jer je „to lična stvar“. On podseća da iz ove perspektiva, prodaja Luke možda izgleda problematično, ali na isti način prodati su državni paketi akcija više od 300 drugih firmi, a da ni jedna druga transakcija nije izazvala dileme u javnosti. "Oko ponude koju je dostavio Vorldfin nije bilo napetosti, niko iz Luke nije dolazio u Agenciju da razgovara na tu temu, pitanje vrednosti imovine nije se postavljalo i naši centri sugerisali su da se Akcijskom fondu prosledi nalog za prodaju. I ta institucija imala je mogućnosti da analizira cenu i donese konačnu odluku. Činjenica je, međutim, da konkurentske ponude nije bilo, dok je na desetine drugih preduzeća prodato nadmetanjem zainteresovanih kupaca", kaže bivši direktor Agencije za privatizaciju.

On negira da je stvarna inicijativa za prodaju došla iz tadašnjeg Ministarstva privrede jer „ono nije izdavalo takve naloge“ već je Agencija radila na osnovu svojih planova. Da li je država uopšte trebalo da privatizuje luke ili da prodaje svoj paket akcija u njima drugo je pitanje, kaže Đorđević, „ali se ono nije moglo postaviti u sredini procesa privatizacije, kada je većina tih kompanija, poput smederevske ili pančevačke, već bila prodata".

Podsetimo, sredinom maja je predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, izjavila da je Višem sudu prosleđena krivična prijava zbog nezakonitosti u postupku prodaje državnog paketa akcija Luke Beograd, i zapretila da će, ukoliko institucije ne pokrenu postupak u razumnom roku, javno obelodaniti sadržaj prijave i listu od 17 bivših i sadašnjih državnih funkcionera i rukovodstva Luke, koje smatra odgovornim. To je i učinila krajem prošle nedelje.

U delu prijave koji se odnosi na bivšeg direktora Agencije za privatizaciju, navodi se, između ostalog, da nije izvršio proveru procenjene vrednosti subjekta privatizacije, iako ga zakon na to obavezuje, kao i da su organima te institucije prećutali preliminarnu vrednost koju je utvrdio Institut za ekonomske studije. U prijavi se tvrdi i da je prodajući državni paket po ceni od 800 dinara za jednu akciju, oštetili budžet za oko 21 milion evra. Pri tom, stoji u prijavi, odluka o prodaji na osnovu koje je izdat nalog Akcijskom fondu, nije zavedena u delovodne knjige, nema broj i datum donošenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: