Nestašica će povećati cenu uglja

Smanjena proizvodnja uglja kolubara ne može da ugrozi snabdevanje toplana i individualnih potrošača uoči početka grejne sezone, kažu stručnjaci za energetiku.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2010.

11:20

Default images

S druge strane, činjenica da najjeftinijeg i najtraženijeg uglja u Srbiji nema dovoljno može da izazove povećanje njegove cene.

Obustavljanje proizvodnje na polju „D“ Rudarskog basena Kolubara, uticalo je na to da se proizvede 150.000 tona uglja „kolubara“ manje nego što je bio slučaj prošle godine.

Najveći deo opreme za otkopavanje rude premešten je na siromašnije ležište polja „E“ gde se teže izdvaja ugalj za snabdevanje stanovništva.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, ne veruje da će smanjena proizvodnja izazvati bilo kakve probleme u snabdevanju toplana i građana koji ugalj koriste za ogrev.

"Koliko mi je poznato samo jedna toplana u Srbiji, ona u Resniku, radi na ugalj. Sve ostale imaju mogućnost korišćenja gasa i mazuta. Prema tome, nema ni govora da će rad toplana zbog nestašica biti ugrožen. Da je reč o smanjenoj proizvodnji od recimo pet miliona tona onda bi to bilo zabrinjavajuće, ovako problem će lako biti rešen .Dakle, svi oni koji se greju na ugalj neće imati problem da nabave ogrev", ističe sagovornik.

Slobodan Ružić, bivši v.d. ministra energetike slaže se sa Vuletićevim mišljenjem da situacija nije alarmantna jer najveći broj toplana ne koristi ugalj za dobijanje električne energije.

Trebalo bi uzeti u obzir i to da postoji i prioritet u snabdevanju u uslovima nestašica. To znači da u takvoj situaciji prednost u dobijanju potrebnih količina uglja imaju toplane ili recimo bolnice. Definitivno je da situacija nije alarmantna, ali bi svakako bilo bolje da nestašice nema uopšte", naglašava Ružić.
Prema njegovim rečima, nestašica uglja kolubara može da dovede do poskupljenja tog energenta jer će se povećati uvoz uglja. Poslednji put, ugalj u Srbiji je poskupeo u aprilu za dvadeset odsto. Trenutna cena kolubare iznosi 4.000 dinara dok za tonu Vreoca treba izdvojiti 9.000 dinara. Zbog rasta evra uvozni ugalj je skuplji pa tako tona ruskog kamenog uglja košta oko 16.000 dinara.

Stručnjaci za energetiku procenjuju da će EPS proizvodnju uglja na sadašnjem nivou moći da zadrži još samo u naredne dve godine zbog čega je potrebno otvaranje novih kopova. U otvaranje novih kopova, primera radi, u RB Kolubara u narednih sedam godina trebalo bi investirati 1,88 milijardi evra. Predviđanja govore da se ispod naselja Vreoci nalaze naslage oko šesto miliona tona uglja dovoljne da obezbede dugotrajnu eksploataciju polja „D“ u Kolubari i energetsku stabilnost zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: