Za pola Telekoma 1,6 mlrd. evra?

Tender za prodaju dela akcija u domaćoj kompaniji Telekom Srbija trebalo bi da bude raspisan do kraja oktobra,

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2010.

00:04

Default images

Kako stvari stoje, sva je prilika da će privatizacioni savetnik Sitigrup predložiti Vladi Srbije da proda 51 odsto akcija u ovoj kompaniji.

I pored toga tender bi mogao da propadne, a onda bi se prešlo na direktne pregovore sa Dojče telekomom, koji već ima 20 odsto udela u srpskoj kompaniji preko grčkog Otea.

Vlada Srbije bi u najboljem slučaju u četvrtak na sednici mogla da raspravlja o predlogu privatizacionog savetnika za prodaju akcija Telekoma Srbija, a kako se sada očekuje, predlog Sitigrupa bi trebalo da bude prodaja 51 odsto akcija, ili 50 plus jedna akcija.

Ipak, u Vladi kažu da izveštaj Sitigrupa još nije stigao, a očekuje ga u narednih nedelju-dve. Oni sa izveštajem ne kasne i postupak će biti završen u roku, kažu u pres službi Vlade.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija u Telekomu Srbija, a grčka telekomunikaciona kompanija OTE je vlasnik 20 odsto deonica. Prvobitna namera je bila da proda 40 odsto svog udela. Ipak, i količina akcija koju treba prodati, kao i njihova cena, već dugo su tema spekulacija.

Država je, naime, imala nameru najpre da proda 40 odsto svog udela u Telekomu, ali, kako saznajemo, Sitigrup je procenio da tu postoji opasnost da se na tender ne jave ozbiljni kupci. Zbog toga će biti predloženo da se proda većinski deo, koji, kako saznajemo, vredi oko 1,6 milijardi evra.
I pored toga čini se da bi akcije domaće kompanije mogle da budu zanimljive samo za nemačkog giganta Dojče telekom. Iako se često pominje da su za kupovinu akcija Telekoma zainteresovane švedska, turska i egipatska telekomunikaciona kompanija, činjenica je da bi za sve njih velika kočnica mogla da bude to što grčki OTE ima velika ovlašćenja i uticaj na odluke u srpskoj kompaniji.

Sa druge strane, za Dojče, koji već ima značajan udeo u grčkom OTE, to nije prepreka jer bi kupovinom akcija samo povećali svoj uticaj. Zbog ove činjenice nije isključeno da se sve završi pregovorima sa nemačkim gigantom. Kako navode stručnjaci, to bi bilo moguće ako bi se u samom tenderu precizno naveli uslovi. Treba da se zna koliko je ponuđača potrebno da se javi na tender da bi on uspeo, kao i to kada se ide na direktnu pogodbu.

Vlada Srbije, inače, posle dobijanja izveštaja od privatizacionog savetnika, prema rokovima koji su propisani, ima najviše mesec dana da usvoji predlog i raspiše tender. Pretpostavlja se da će ona to učiniti što pre, dakle, do kraja meseca. Tender obično traje tri meseca, a mesec dana je potrebno za otvaranje ponuda i još dve nedelje za žalbe, što znači da bi novi kupac u Telekom mogao da uđe u februaru naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: