Vlada prodaje 51 odsto Telekoma?

Vlada Srbije spremna je da prihvati predlog privatizacionog savetnika za Telekom i na tenderu ponudi 51 odsto svog udela u nacionalnom teleoperateru.

Srbija

Izvor: Novosti

Nedelja, 05.09.2010.

21:27

Default images

Kako pišu Novosti, radna grupa pri Vladi, koju vodi državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković, već je dobila izveštaj privatizacionog savetnika za Telekom.

U izveštaju se navodi da ideja da se proda samo 40 odsto svog vlasništva u nacionalnom teleoperateru može dovesti do toga da se na poziv za prodaju ne jave ozbiljni igrači iz sveta telekomunikacija.

Odnosno, da sa takvom ponudom Vlada ne može da ostvari realnu cenu za svoj paket deonica. Zato je predloženo da država odmah ponudi 51 odsto akcija Telekoma Srbije i to po ceni od 1,6 do 1,8 milijardi evra, ističe izvor Novosti iz Vlade Srbije. Taj izvor navodi da procene privatizacionog savetnika ukazuju da je trenutna vrednost nacionalnog teleoperatera na tržištu više od tri milijarde evra. Zato i predlog Radne grupe ide u tom pravcu da se posluša savetnik i ponudi većinski paket. O tome je već postignuta načelna saglasnost, a na narednoj sednci Vlade bi se donela i zvanična odluka.

Atraktivnost Telekoma Srbije povećala bi se za grupu od pet-šest svetskih telekomunikacionih kuća, koje su izrazile svoje interesovanje za preuzimanje većinskog paketa našeg nacionalnog teleoperatera, ukoliko bi država uspela da ubedi grčki OTE da se obaveže da će u dogledno vreme prodati svoje učešće u Telekomu (sada iznosi 20 odsto) novom vlasniku većinskog paketa.

Ukoliko se sa Grcima taj dogovor ne postigne, Telekom Srbije bi mogao ostati interesantan samo Dojče telekomu, koji je suvlasnik, sa oko 30 odsto, u grčkom operateru OTE. To, naime, daje prostor nemačkoj kompaniji da, kao neko ko bi svakako mogao da utiče na poslovne odluke Telekoma, nudi značajno nižu cene od realne.

Pre nekoliko meseci iz nemačkog teleoperatera moglo se čuti da je za 40 odsto učešća u Telekomu dovoljno izdvojiti oko 800 miliona evra.

OTE danas, iako ima samo petinu u vlasništvu Telekoma Srbija ima značajnu moć uticaja na sve poslovne odluke ove firme. To im omogućava, za njih povoljan ugovor koji imaju sa srpskom državom o zajedničkom vlasništvu u srpskom teleoperateru, zaključuje izvor tog lista i navodi da bi se kroz dogovor sa Grcima o prodaji njihovih akcija u dogledno vreme omogućila ravnopravna trka za sve učesnike tendera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: