Mleka nema, nema ni uvoza

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da bez obzira na nestašicu nema uslova za interventan uvoz mleka jer država nema rezerve tog proizvoda.

Srbija

Izvor: Danas

Petak, 03.09.2010.

11:16

Default images

On navodi da bi odobravanje inverventnog uvoza značio i stavljanje države „na jednu stranu“ u sukobu mlekara i primarnih proizvođača, što bi proizvelo probleme.

"Problem između prerađivača mleka i malih proizvođača moraju oni sami da reše i da država tu ne bi trebalo da se upliće", tvrdi Milosavljević.

Na primedbu da Imlek, kao najveća mlekara u Srbiji, svoju proizvodnju usmerava ka mlečnim prerađevinama, smanjujući proizvodnju slatkog mleka, kaže da „toga ima“, ali da u Srbiji postoji „preko 200 mlekara, od čega pedesetak relevantnih, kojima se zbog toga sada otvara mogućnost da popune rupu na tržištu, ali one nisu uspele da je iskoriste“.
Činjenica je, međutim, da iako u Srbiji postoji toliki broj mlekara, njihova snaga ni izbliza ne može da parira Salfordovom sistemu predvođenom Imlekom, koji po ocenama Komisije za zaštitu konkurencije predstavlja monopolistu na našem tržištu.

Upravo zbog toga na tržištu mleka, ali kako se pokazuje i na tržištu ulja i drugih proizvoda u Srbiji, praktično ne postoji konkurencija, uprkos tome što nominalno postoji više proizvođača.

Male kompanije po pravilu čekaju da vide šta će učiniti lider na tržištu, pa se zatim povode njegovim primerom, uglavnom dižući cene odmah kada najveći proizvođač to prvi uradi.

Postoje i izuzeci, ali o njihovoj tržišnoj nemoći govori upravo to što uprkos činjenici da njihovi veliki konkurenti dižu cene, a oni ne, ipak ne mogu da se probiju u maloprodajnim lancima i povećaju prodaju. To takođe svedoči i o sprezi najvećih trgovinskih lanaca i najvećih proizvođača ili o moći tržišnih lidera da sa rafova supermarketa podalje drže jeftinije proizvode svojih konkurenata. Milena Radulović, portparol Jabuke, maloprodajnog lanca koji pretežno zadovoljava potreba slabije platežnih klijenata, kaže da je tačno da manji proizvođači uvek čekaju da vide kako će se ponašati lider na tržištu, pa da zatim prate njegov primer, ali ističe i obratne primere, onih malih proizvođača koji ne podižu cene, ali uprkos tome ne uspevaju da se izbore za mesto u najvećim trgovinama u Srbiji.

"U našim objektima i dalje imamo ulje „cvet Banata“ koje se prodaje po ceni od 106,9 dinara, iako su ostali proizvođači podigli cene. Ali, tog ulja, koliko znam, nema u drugim prodajnim lancima. Slično je i sa mlekom. Od Imleka dobijamo samo kiseli program i mleko Subotičke mlekare, koja je u njihovoj grupi i koja je naravno podigla svoje cene. S druge strane, loznička i sremska mlekara, koje nama i dalje isporučuju sveže mleko, nisu menjale cenu", kaže Radulovićeva.

Ona napominje da bi trebalo videti zašto Imlek sada isporučuje samo kiseli program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: