Rast plata i penzija do sedam odsto

Vlada Srbije dogovorila se sa MMF-om da plate u javnom sektoru i penzije ostanu zamrznute do kraja ove godine, a tokom 2011. predviđena su tri usklađivanja.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 31.08.2010.

17:42

Default images

Ta usklađivanja će se desiti u januaru, aprilu i oktobru, izjavila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Ona je podsetila da je raniji dogovor sa MMF-om bio da se plate i penzije, zamrznute na kraju 2008. godine, povećaju u aprilu 2011. i dodala da će njihovo prevremeno odmrzavanje budžet koštati oko 12 milijardi dinara.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da će plate u javnom sektoru i penzije u Srbiji u narednoj godini porasti za šest do sedam odsto.

Ona je navela da će u januaru plate i penzije biti povećane za šestomesečnu inflaciju, odnosno za oko 2,5 odsto, a u aprilu za tromesečnu inflaciju plus polovinu rasta bruto domaćeg proizvoda, odnosno za oko tri odsto.

U oktobru se očekuje rast plata i penzija za šestomesečnu inflaciju, koja će biti na nivou od oko dva odsto, navela je ministarka i dodala da to znači da će, recimo, prosečna penzija od 20.000 dinara, u narednoj godini porasti za 1.200 do 1.300 dinara.

Prema njenim rečima, to je maksimum koji država u ovom trenutku može da izdvoji za povećanje plata i penzija, a da ne ugrozi javni dug i redovno servisiranje svih ostalih obaveza.

Ona je kazala i da je budžetski deficit u prvoj polovini godine bio manji od dogovorenog sa Međunarodnim monetarnim fondom, pošto je planiran na nivou od 70 milijardi dinara, a bio je 55 milijardi dinara, i u drugoj polovini godine očekuje se da ostvarenje budžetskih prihoda bude još bolje.

Dragutinović je precizirala da to znači da će se Srbija zadužiti za oko 20 milijardi dinara manje nego što je planirano.

Što se tiče rebalansa budžeta za 2010. godinu, ona je naglasila da neće biti značajnijeg povećanja troškova, već samo preoblikovanja javne potrošnje.

Ministarka finansija ocenila je da je to "relativno razumno i prihvatljivo rešenje”, između predloga Vlade, koji je promovisao ministar ekonomije Mlađan Dinkić, da se plate i penzije odmrznu već u oktobru ove godine i prvobitnog dogovora sa MMF-om da ostanu zamrznute do aprila 2011. godine.

Štednja i krediti za penzionere i subvencije države

Procene su, da će planirani izadaci budžeta Srbije u 2010. godini biti manji za šest milijardi dinara, ali da postoje zahtevi za dodatne isplate od 10 milijradi dinara, što znači da će u državnoj kasi nedostati četiri milijarde ukoliko se ispune ti zahtevi koji se odnose na isplate Ministarstva ekonomije, pomoć penzionerima i subvencije.

Za pokriće tog manjka, prema rečima ministarke finansija Dijane Dragutinović, iskoristiće se novac sa deviznog računa države, zatim krediti Evropske unije, Svetske banke, kao i novac od prodaje državnih zapisa.

"Planirani izdaci budžeta za 2010. godinu neće biti povećani zbog prevemenenog odmrazavanja plata i penzija, već će biti drugačije
raspodeljeni",
naglasila je Dragutinović i najavila da će uskoro biti pripremljen rebalans ovogodišnjeg budžeta koji će imati dogovoreni deficit od najviše 4,8 odsto BDP-a.

"Prema računici Ministarstva finansija za te namene će u budžetu za 2011. morati da se obezbedi dodatnih 12 milijardi dinara, za oko četiri milijarde dinara više u odnosu na prvobitni dogovor, po kome su plate i penzije trebalo da ostanu nepromenjene do aprila naredne godine, navela je ministarka finansija.

Ministarka finansija Dragutinović izaključila je da jepeta revizija tekućeg stend-baj aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) uspešno završen.

Pomoć za penzionere sa primanjima do 20.500 dinara

Podpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da je sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovoreno da penzioneri koji imaju penzije u iznosu od 20.500 dinara i niže dobiju po 5.000 dinara i najavio da će isplata te jednokratne pomoći krenuti najkasnije do 15. oktobra.

Krkobabić je rekao da se ispituje i mogućnost izdvajanja sredstava za ukazivanje pomoći i penzionerima čija su primanja do 30.000 dinara.

"Nastojaćemo da taj broj povećamo ukoliko obezbedimo dodatna sredstva. Na tome sada aktivno radimo", rekao je Krkobabić i dodao da
će pomoć biti isplaćena "u narednim nedeljama", a najkasnije do kraja prve polovine oktobra.

On je dodao da je optimalno rešenje, s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju, da se "odmrzavanje" plata dogodi početkom naredne godine i ocenio da će se tome najviše obradovati zaposleni u javnom sektoru i penzioneri.

Krkobabić je rekao da su MMF i Svetska banka izuzetno teško pristali da se penzije od naredne godine uskladjuju sa kretanjem zarada i da su to prihvatili tek nakon "teških, dugih i često neprijatnih razgovora" koje je vodio sa predstavnicima tih institucija.

Jager: Građane čeka još jedna teška godina

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda, odlučivaće o odobravanju Pete revizije aranžmana sa Srbijom najverovatnije 27. septembra, a preduslov za pozitivnu ocenu je upućivanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti u skupštinu.Taj zakon se ograničiti budžetski deficit u 2011.
na četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Jeger je istakao da će, ukoliko revizija bude dobila pozitivnu ocenu, Srbija moći da povuče 380 miliona evra za podršku deviznim rezervama.

Do sada je Srbija iskoristila 1,45 milijardi evra tog kredita za jačanje deviznih rezervi NBS.

On je istakao da MMF ostaje pri prognozi od 1,5 odsto ekonomskog rasta u Srbiji u 2010. godini, dodajući da će ostatak 2010. i 2011. godina verovatno biti teški za građane Srbije.

Jager je istakao da će kraj 2010. godine, kao i cela 2011. biti težak period za građane Srbije jer se očekuje spor privredni oporavak i
rast nezaposlenosti i da političari ne bi trebalo da daju nerealna obećanja vezana za isplate iz budžeta. Jeger je naglasio da je tokom recesije Srbija zabeležila veliki pad zaposlenosti, što bi moglo da bude nastavljeno i u 2011. godini.

Jeger je naveo i da će prilikom rebalansa budžeta za 2010. jedini način da se povećaju sredstva za određene priorotete vlade biti preraspodela sredstava usled nižeg izvršenja budžetskih rashoda od planiranih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: