Štrajk zaposlenih u poljoprivredi

Savez samostalnih sindikaka zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi najavio je štrajk svojih članova krajem oktobra.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

14:18

Default images

Iz Sindikata su rekli da će biti štrajka ukoliko ne bude potpisan poseban kolektivni ugovor za tu delatnost.

"Verovato ćemo pribeći radikalnim protestima, gde će biti obustave odredjenih prerambenih proizvoda stanovništvu, a postoji ideja da poljoprivredna mehanizacija krene za Beograd", rekao je predsednik tog sindikata Dragan Zarubica.

Istakao je da taj sindikat ne želi više da pregovara sa Unijom poslodavaca Srbije (UPS), jer to udruzenje nije reprezentativno.

On je dodao da im je reprezentativnost utvrđivana u martu, ali ni posle šest meseci nemaju rešenje o tome, iako je zakonski rok bio 15 dana.

"Jedini zahtev (od države) je da se UPS izbriše kao socijalni partner svim sindikatima jer nemaju reprezentativnost. Pozivamo (ministra rada i socijalne politike) Rasima Ljajića da im u roku od 24 sata izda rešenje da nisu reprezentativni i da nam odrede novog pregovarača", rekao je on.

Zarubica je podseto da su reprezentativni sindikati sa UPS potpisali Protokol o usaglašenom tekstu posebnog ugovora za poljoprivredu i prehrambenu industriju u julu, ali da UPS u avgustu nije želeleo da potpiše sam ugovor, navodeći da tekst ugovora nije dobar za prehrambenu industriju, iako je to udruženje učestvovalo u njegovom stvaranju.
Pre toga su sindikati poljoprivrede, sektora u kome je zaposleno 120.000 ljudi, i UPS postigli dogovor o ključnim tačkama oko kojih su se sporili, a tiču se "platnih razreda, regresa, toplih obroka, osnovnih zarada i rada nedeljom", rekao je on.

Zarubica je kazao da su sindikati napravili ustupke u odnosu na opšti kolektivni ugovor i založili se da topli obrok bude 20 odsto od minimalne zarade, da regres bude u iznosu minimalne zarade, a ne prosečne, kako je u opštem kolektivnom ugovoru, da platni razredi
budu od jedan prema 2,5. Odbacio je optužbe UPS da je nacrt kolektivnog ugovora loš i da će značiti povećanje plata od 50 do 70 odsto, da su traženi plaćeni
dani za sportske igre, kao i da će tim ugovorom dovesti prehrambenu industriju u gubitke.

Prema njegovim rečima, velike firme iz prehrambene industrije, poput DIN-a, Bambija, Knjaza Miloša ili Pepsija, imaju pojedinačne
kolektivne ugovore koji štite radnike mnogo bolje nego što je predviđeno posebnim kolektivnim ugovorom, iako UPS tvrdi suprotno.

Zarubica je kazao da je o svemu obavestio predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovicah, ali da još nema odgovor,
navodeći da je "socijalni dijalog prestao da postoji u Srbiji".

Prema njegovim rečima, UPS je odbio da potpiše ugovor, "jer bi tako sprečili dejstvo nelojalne konkurencije koja radi na crno i jer ne žele da plaćaju obaveze prema državi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: