Jastrebac "svađa" Ruse i Srbe

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović je od ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina "zatražio podršku" u rešavanju problema u propalom preduzeću Jastrebac.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

10:40

Default images

To preduzeće je u stečaju, a vlasnik je ruska firma Unikran.

Simonović je takođe kazao da je u reševanje problema u Jastrepcu "uključen" i premijer Srbije Mirko Cvetković, podsećajući da je Vlada aprila ove godine odobrila poseban program podrške proizvodnje domaćih pumpi u Jastrepcu vredan 250 miliona dinara.

Predstavnik ruskog kapitala u Jastrepcu Levan Pivnevi, međutim, ocenjuje da je za haotičnu situaciju u Jastrepcu, kao i nezvršavanje preuzetih obaveza prema MUP-u Srbije odgovoran pre svega- niški Trgovinski sud.

On kaže da taj sud opstruira sprovođenje stečajnog postupka nad Jastrebcom, započeto pre mesec dana, ocenjujući da je stečaj "jedino rešenje", posle kojeg bi novoformirane firme preuzele obaveze Jastrepca.

Ruski investitor je , inače, već formirao Jastrebac Hidromaž i Jastrebac Unipump, kao neku vrstu naslednica ili ćerki- firmi niške fabrike pumpi. "Hidromaž je potpuno sposoban da preuzme sve obaveze Jastrepca, uključujući i one koje se tiču pumpi za MUP. Međutim, Trgovinski sud je stavio katanac na fabrički magacin u kojem se nalazi oprema koja nam je neophodna za proizvodnju. Takođe, neophodno je i da se ponovo potpiše ugovor između MUP-a i nas, jer je prethodni bio zaključen sa Jastrepcom koji je u stečaju", kaže Pivnevi.

On je predhodno "priznao" daje vlasnik Jastrepca osnovao Hidromaž pored ostalog i zato što se od početka privatizacije, krajem 2007., videlo da Jastrebac ide ka stečaju, kao i da ima veliki broj poverilaca, među kojima su najveći- radnici.

Pre mesec dana iz Jastrepca u Hidromaž "povučeno" je i 95 odsto mašinskog parka, kako bi se "sačuvala imovinu preduzeća i mogućnost dalje proizvodnje". U Hidromažu je, prema njegovim rečima, od nekadašnjih 250 radnika Jastrepca već zaposleno nešto više od 130.

U bivšim sindikatima Jastrepca, međutim, kategorički negiraju tvrdnje predstavnika ruskog kapitala.

Oni su pre pokretanja stečaja, dok su još formalno postojali, podneli krivične prijave protiv Pivneva i nekih njegovih saradnika zbog, kako su kazali, "kršenja zakona Srbije".

Prema njihovoj oceni, Pivnev i saradnici odgovorni su za protivzakonito poravnanje Jastrepca sa poveriocima, čime su radnike i manjinske akcionare oštetili za više od 300 miliona dinara. Odgovorni su, takođe, što je u vlasništvoHidromaža "protivzakonito" prebačeno 14 fabričkih objekata Jastrepca, a kasnije joj dat na korišćenje i celokupni mašinski park.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: