Finansije stranaka na internetu?

Izmene Zakona o finansiranju političkih stranaka predviđaju da detalji o "poslovanju" stranaka budu dostupni građanima na internetu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 22.08.2010.

12:28

Default images

Parlamentarne partije u Srbiji kažu da nisu zabrinute zbog činjenice da će uskoro ostati bez anonimnih priloga - jer tvrde da ih nisu ni imali.

Na izmenama Zakona radi 26 članova radne grupe Agencije za borbu protiv korupcije i to su predstavnici državnih organa, političkih stranaka, nevladinih organizacija i Fakulteta političkih nauka.

Po rečima šefice poslaničke grupe G17 plus Suzane Grubješić, najznačajnije novine su ukidanje limita za finansiranje stranaka iz privatnih izvora i to što će sve priloge koje dobiju, partije morati da objave.

Dejan Backović, direktor Socijalističke partije Srbije, koji je kao i Grubješić član radne grupe, rekao je i da će ubuduće, ukoliko izmene budu usvojene, biti podignut prag donacija pojedinačnih priloga fizičkih lica sa sadašnjih 6.000 dinara.

Strankama će biti zabranjeno da budu finansirane sredstvima firmi koje posluju sa javnim preduzećima ili su delom u vlasništvu države.

Backović je mišljenja da je novi zakon "preko potreban" i da će, nakon usvajanja, stranke raditi transparentnije. On je, takođe, naglasio da SPS ni ranije nije imala anonimnih priloga.
Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan smatra da će promena zakona biti čvrst temelj u borbi protiv korupcije, kao i da je krajnje vreme da se uredi funkcionisanje političkih stranaka.

Trivan je rekla da je zakon neophodno doneti, jer je finansiranje kampanja, a ne politički pogram, postalo jedan od glavnih načina za dobijanje izbora, i da je sada pravi trenutak da se pred redovne parlamentarne izbore 2012. godine donese zakon koji će utvrditi jasna pravila igre.

Ona je podsetila da je upravo njena stranka pokrenula inicijativu za promenu Zakona o finansiranju stranaka i da je DS još prošle godine na sajtu objavila finansijski izveštaj i na sopstvenom primeru pokazala da političke partije moraju da počnu da rade na transparentan način.

"Ove godine imamo najdetaljniji finansijski izveštaj u kojem su navedeni svi donatori, imenom i prezimenom", naglasila je ona, dodajući da DS nema "strukturu anonimnih davalaca".

Trasparentnost u finansiranju stranaka podržavaju i u opoziciji. U centralama naprednjaka, radikala i liberala kažu da nisu dobili nacrt izmena Zakona, ali navode da sa najavljenim novinama nemaju problema.

"Deo koji predviđa ukidanje anonimnih donacija je odličan, ali će to biti velika muka za demokrate", smatra zamenik predsednika SNS
Aleksandar Vučić, dok su iz SRS poručili da "nemaju nikakvih problema te vrste sa finansiranjem", kao i da se zalažu za transparentno funkcionisanje političkih stranaka.

Funkcioner radikala Vjerica Radeta rekla je da se SRS finansira od članarina i onoga što dobije od države.

Za razliku od opozicionih kolega, NS je dobila nacrt izmena Zakona, a potpredsednica stranke Dubravka Filipovski je naglasila da se u toj partiji apsolutno zalažu za transparentnost u radu.

"Nemamo ništa protiv da prihvatimo da se javno i transparentno prikazuju i donacije, pokloni, sve što je potrebno. Zalažemo se za transparentnost u radu i za otkrivanje malverzacija, kojih je do sada bilo po ovom pitanju", rekla je ona i dodala da NS nije primala nikakve anonimne donacije. Agencija za borbu protiv korupcije je primila 35 izveštaja o poslovanju političkih stranaka u prethodnoj godini, a sadašnjim zakonom nije propisan rok do kojeg bi stranke morale da predaju izveštaje.

Prema rečima direktora Sektora za operativne poslove Agencije Nebojše Hrnjičeka, to dovodi u pitanje i primenu sankcija u slučaju nepodnošenja izveštaja.

Agencija je ove godine preuzela nadležnosti skupštinskog Odbora za finansije u vezi sa prijemom i kontrolom izveštaja i taj problem će biti rešen tako što će Agencija tokom godine, od svake političke stranke pojedinačno, tražiti izveštaje, ostavljajući im razuman rok za to.

"Radi se o ozbiljnom propustu u sada važećem zakonu i taj propust trebalo bi da se ispravi donošenjem novog zakona čija je priprema u toku", istakao je Hrnjiček koji, međutim, nije želeo da otkriva detalje planiranih izmena.

Važeći Zakon o finansiranju političkih stranka predviđa obavezu stranaka da u izveštajima prikazuju donacije koje su veće od 6.000 dinara. Izvori finansiranja su članarine, prilozi pravnih i fizičkih lica, prihodi od promotivnih aktivnosti stranke, prihodi od imovine političke stranke i legati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: